Leidingen

Leidingen voor de elektriciteit

Voordat je beslist leidingen te leggen voor elektriciteit, moet je eerst goed nadenken. Waar wil je stopcontacten plaatsen? Hoeveel schakelaars en lichtpunten wil je installeren? Bespreek dit ook goed met je architect en elektricien.

Het is vooral belangrijk om een goed zicht te hebben op je huis. Probeer je huis drie dimensioneel in te beelden. Je architect kan je daarbij helpen, door een stimulatiemodel te maken op de computer

Je moet ook letten op de volgende aspecten:
  • Een stopcontact mag nooit achter een radiator geplaatst worden
  • Een schakelaar kan best niet terechtkomen aan de verkeerde kant van de deur
  • Denk na over het type en de vermogens van de toestellen in huis. Let erop welke toestellen op welk stopcontact aangesloten zullen worden. Zorg er dan voor dat er niet te veel toestellen samenkomen op eenzelfde stopcontact.

Leidingen voor sanitair en verwarming

Het leggen van de leidingen voor sanitair en verwarming gebeurt als volgt:

  • Eerst moeten de toe -en afvoerleidingen geplaatst worden
  • Daarna kan je na de pleisterwerken en het plaatsen van de chape de sanitaire toestellen op zijn plaats zetten
  • Pas hierna zullen ook andere apparaten en meubels in het huis geplaatst worden
Ook bij sanitaire leidingen moet je op voorhand goed bedenken waar je welke toestellen wil plaatsen. Koop dus ook op voorhand je toestellen, zodat je leidingen afgesteld kunnen worden aan de toestellen. Je moet er ook op letten dat buizen die gebruikt worden voor sanitair water gescheiden worden van buizen die als doeleinde hebben water te sturen naar de centrale verwarming. Deze leidingen kan je in verschillende materialen verkrijgen. Meestal wordt kunststof of koper gebruikt.  Hoe breed de buizen zijn hangt af van het debiet. Het kan variëren van 16 mm tot 20mm.