Lage rugpijn

Pijn in de onderrug is een van de meest voorkomende vormen van rugpijn. De meeste mensen zijn wel bekend met deze pijn, die in je rug kan «schieten» als gevolg van een verkeerde houding bij het heffen of dragen. Al moet je er niet meteen mee naar het ziekenhuis, lage rugpijn kan toch hoogst onaangenaam en vrij pijnlijk zijn. Hieronder lees je meer over deze vorm van rugpijn en mogelijke remedies ertegen.

Oorzaken lage rugpijn

Meestal ligt een verrekking van je spieren of ligamenten aan de basis van de rugpijn. Je ligamenten zijn de elementen die je beenderen met elkaar verbinden. De meeste mensen die hun spieren of ligamenten verrekken, hebben hun rugspieren willen gebruiken op een manier waaraan deze spieren niet gewend zijn. We denken hierbij aan het versjouwen van zware ladingen of voorwerpen, tijdens bijvoorbeeld een verhuis of tijdens het tuinieren. Naast overbelasting van spieren of ligamenten kan rugpijn ook optreden na een onverwachte of bruuske beweging, zoals een val of een auto-ongeluk.

In andere gevallen heeft rugpijn te maken met het uitpuilen van je tussenwervelschijven. Deze schijven doen dienst als «kussentjes» tussen de wervels: wanneer ze uitpuilen, kunnen ze op een zenuw drukken en zo pijn veroorzaken. Dergelijke uitpuilingen kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het combineren van hef -en draaibewegingen bij het tillen van zware lasten.

Wat kan ik doen tegen lage rugpijn?

Het beste wat je dadelijk kan doen is rusten. Dit moet je wel doen in een bepaalde houding, om je rug te ontzien. De beste rusthouding is met je rug op de grond gaan liggen, met een kussen onder je hoofd en nek, je knieën gebogen en je voeten op een stoel. Wanneer er geen stoel voorhanden is, kan je ook een kussen onder je knieën leggen. Op die manier kan je tot twee dagen rusten, maar niet langer. Te lang rusten dreigt immers je spieren te verzwakken, hetgeen de revalidatie kan bemoeilijken. Zelfs als het nog pijn doet, is beperkte beweging na de rust dus aan te raden. Zo kan je bijvoorbeeld elk uur een paar minuten proberen rond te wandelen.

Verder kan je je spieren ontspannen met warmtepads of koelelementen. Die breng je best aan in periodes van 20 tot 30 minuten. Wat medicatie betreft, kan je geneesmiddelen nemen die helpen ontzwellen, en ontstekingsremmers zoals ibuprofen en paracetamol. Hiervoor raadpleeg je best je arts. 

Lees meer over: ligamenten , onderrug , pijn , rug , rugpijn , spieren