Kiezen voor een mobiele of vaste airconditioning?

In de zomer kan het soms echt puffen zijn. Overdag zoeken we verkoeling op een terrasje, aan het strand of in een ploeterbadje in de achtertuin. Probeer echter 's avonds maar eens in slaap te raken in die benauwde slaapkamer van je! Gelukkig is koelte in de 21ste eeuw slechts een druk op de knop verwijderd: een airco is snel gekocht. 

De mobiele airconditioning

Je zoektocht begint bij de keuze tussen een vaste installatie en een mobiele airco. De mobiele toestellen zijn aan de ene kant zeer gemakkelijk voor gebruik: je hoeft ze maar in het stopcontact te steken om hun zalige frisse verkoeling door je haren te voelen strijken. Aan de andere kant is hun nadeel dat je steeds wel een open raam in de kamer moet hebben om de luchtslang uit te laten hangen, die de gebruikte warme lucht uitlaat. Ook hebben deze airco's een beperkter koelvermogen dan de vaste, kunnen ze soms behoorlijk wat lawaai maken en nemen ze vaak wel meer plaats in.

De vaste airconditioning

Deze airco is niet verplaatsbaar, en wordt best door een specialist aan je muur of plafond geïnstalleerd. Een iets intensiever en misschien ook duurder werkje, maar dat loont zich wel: het koelvermogen van een vaste airco is doorgaans namelijk veel hoger dan dat van zijn mobiel broertje.

Voor een kwaliteitsvolle en toch relatief goedkope vaste airconditioning is een airco van het type monoblock een aanrader. Deze airco's bestaan uit één geheel en worden op de buitengevel of op een raam geplaatst. De luchtaan- of afvoer gebeurt hier door een opening in de gevel. Nadeel van de monoblock is dat het nog wel voor geluidshinder zorgt en maar een enkele kamer koelt.

Een 'split airco' daarentegen, is een toestel dat uit meerdere delen bestaat en ook meerdere ruimtes kan verkoelen. Hier is geen geluidhinder, omdat het toestel opgesplitst is in twee 'units', waarvan de geluidsproducerende de buitenunit is. Vanzelfsprekend zijn splittoestellen duurder in aankoop, maar hun koelvermogen is bijzonder hoog en de geluidshinder is nihil.