Jouw zwangerschap: week 35-40

Weken 35 tot 40 van de zwangerschap, je kindje kan nu ieder moment ter wereld komen! Aftellen naar de grote dag juist, maar wat er verandert er in die laatste weken nog voor jouw lichaam en de baby?

Week 35

Je baby is tot nu toe al stevig gegroeid: hij meet nu ongeveer 50 cm. en weegt 2,4kg. Ondertussen hebben zijn longen zich ook al goed kunnen ontwikkelen. Toch heeft de baby nog niet voldoende vetreserves kunnen opslaan waardoor het in een couveuse zou moeten liggen als het nu al geboren werd. Maar niet alleen de baby, ook jij maakt veranderingen mee. Zo zul je misschien merken dat je nu moeilijker kunt slapen. Tijdens deze periode spoken er zo veel vragen door je hoofd over de bevalling, het ouderschap en de gezondheid van je kind. Heel normaal hoor. Zorg wel dat je voldoende spullen hebt voor het kleintje zodat je zeker de eerste weken zonder zorgen verder komt. Hierbij denken we aan luiers, een kinderwagen, babykleding, autozitje enzovoort.

Week 36

De hersenen van de baby zijn zich aan het ontwikkelen en zelf oefent het om te knipogen. Je zult misschien voelen dat de baarmoeder vrij hoog in je buik zit, namelijk tegen je ribben, terwijl de baby al iets dieper gezakt is. Soms kun je je geconstipeerd voelen of erge rugpijn hebben. Luister in dat geval naar je lichaam en neem op tijd voldoende rust. Het is misschien een goed idee om diepvriesmaaltijden in te slaan. Heel handig om gewoon op te warmen tijdens de eerste week als je kleintje thuis is.

Week 37

Rond deze tijd zal de arts waarschijnlijk een bekkenonderzoek uitvoeren om het verloop van je bevalling uit te stippelen. Jij bent ondertussen zo’n 11 tot 16 kg. aangekomen. Maar wees gerust, je zult de komende weken weinig tot niets meer bijkomen. De baby in je buik krijgt stilaan een rozer velletje en nestelt zich met zijn hoofd in je bekken. Omdat je in principe nu al kunt bevallen, is het zeker geen slecht idee om je koffer(s) al te pakken. Neem zaken mee die jij voor of tijdens de bevalling nodig hebt (T-shirt, olie voor je buik, warme sokken…) maar vergeet zeker niet aan spullen voor je kleine spruit te denken!

Week 38

In deze week krijgt de baby antilichamen van jou mee om zich zo tegen ziektes te beschermen. Groeien doet hij niet meer veel maar het vetlaagje om zich tegen de koude van de buitenwereld te beschermen wordt wel nog dikker. Je kunt je nu best al voorbereiden op de bevalling. In 95% van de gevallen worden baby’s twee weken geboren voor hun eigenlijk uitgerekende datum.

Week 39

De baby’s spieren in zijn armen en benen zijn al sterk, terwijl hij oefeningen doet met zijn longen. Ook zijn vinger- en teennagels zijn mooi gegroeid. Omdat het kindje nu klaar ligt voor de bevalling, verandert voor jou het zwaartepunt. Dat wil kort zeggen dat je misschien onhandiger bent dan anders.  

Week 40

Het kleine mensje in je buik weegt nu ongeveer 3,4 kg en kan ieder moment geboren worden. Maar focus je er niet te veel op. Bij slechts 5% komt de baby op de uitgerekende datum. Ondertussen kan het ook zijn reflexen testen: het hoofdje draaien, knipogen, reageren op licht, geluid en aanraking…. Klaar dus om de wijde wereld te verkennen!

Lees meer over: hoogzwanger , zwanger , zwangerschap