Hyperventilatie: wat je zelf kan doen

Wanneer je hyperventileert, ontregelt je ademhaling. Het gehalte koolstofdioxide in je bloed is dan te laag, in verhouding tot het zuurstofgehalte. Hyperventilatie kan een symptoom zijn van een onderliggende mentale aandoening en wordt vaak uitgelokt door stresserende situaties. Je behandelt dit op lange termijn door de directe aanleiding tot hyperventileren aan te pakken. Dit betekent dat je met stress moet leren omgaan en technieken aanleert die je helpen tot rust te komen. Op korte termijn heb je nood aan technieken en tips die het hyperventileren zelf doen ophouden. Hieronder sommen we er enkele voor je op.

1. Ademen in een papieren zak

Houd een papieren zak over je neus en mond en adem rustig vijf tot tien keer in en uit. Doe daarna de zak weg en blijf rustig in en uit ademen. Probeer vervolgens vanuit je buik of middenrif te ademen en niet vanuit je borst. Blijf afwisselend met en zonder de papieren zak ademhalen tot de hyperventilatie gepasseerd is. Het is belangrijk dat je niet voortdurend in de zak blijft ademen. Dus: 5 à 10 keer ademhalen met zak, 5 à 10 keer zonder zak, dan weer 5 à 10 keer met zak, enzovoort. Gebruik géén plastieken zak! Houd de zak ook niet vast voor iemand die hyperventileert, dit kan hem of haar benauwen. De persoon die hyperventileert, houdt best zelf de zak voor zijn of haar mond. Wanneer er na een halfuur nog steeds geen beterschap is, dan bel je best snel een dokter.

De methode met de papieren zak mag je niet gebruiken wanneer je aan een ziekte aan je hart of longen lijdt.

2. Andere ademhalingsmethoden

Je kan proberen je respiratie te vertragen tot één ademhaling per vijf seconden, tot je symptomen verdwijnen. Je kan ook je mond en een neusgat afdekken en door het andere neusgat ademen. Bij een andere methode tuit je je lippen – alsof je aan het fluiten bent – en haal je zo rustig adem.

Buik –of middenrifademhaling wordt aangeraden omdat het je ademhaling vertraagt en je longen beter vult. Leg je hand op je buik. Bij het rustig inademen komt je buik boller te staan en beweegt je hand naar voren. Bij het uitademen voel je buik platter worden. Concentreer je op deze langzame bewegingen en probeer zo tot rust te komen.