Hoogteziekte voorkomen

Wie een berg wil gaan beklimmen neemt best de juiste voorzorgsmaatregelen om hoogteziekte te voorkomen. Hier kan je thuis al mee beginnen door je in te lichten over de risico’s, de symptomen en de behandeling van hoogteziekte en het meenemen van het juiste materiaal. Wat er zeker niet mag ontbreken in de rugzak van een bergbeklimmer zijn: een zonnebril, zonnecrème, lippenbalsem, een waterzuiveringssysteem met jodiumtabletten, communicatiemiddelen (gsm of satelliettelefoon), een plastic fluitje voor de noodgevallen (6 maal fluiten en een pauze is het internationale noodsein onder bergbeklimmers).

Plaatselijke voorzorgsmaatregelen

Acclimatisatie

Acclimatisatie of je lichaam langzaamaan laten wennen aan de ijle lucht is de beste manier om hoogteziekte te voorkomen. Dit kan je doen door in een rustig tempo te stijgen.

Indien je toch symptomen zou krijgen, blijf je best even op dezelfde hoogte tot je lichaam is geacclimatiseerd. Indien je al symptomen ondervond en deze erger worden, zet dan even een daling in.

Dit kan veel tijd in beslag nemen. Voorzie daarom een ruim tijdschema als je een berg wil gaan beklimmen, zeker als je dit in groep gaat doen. 

Slapen op een lagere hoogte

Omdat hoogteziekte het ergste is ‘s nachts, beperk je best de verhoging van je slaapplaats tot slechts 300 meter per nacht eens je op een hoogte van 3000 meter zit. Overdag mag je wél deze hoogte overschrijden. Omdat dit niet altijd mogelijk is lassen sommige reisorganisaties een rustdag in met een wandeling in de bergen om de acclimatisatie te vergemakkelijken.

Medicatie

Om hoogteziekte te behandelen, maar ook om het te voorkomen, maakt men gebruik van acetazolamide en dexamethason. Indien je naar een ander werelddeel reist, moet je er rekening mee houden dat er andere gezondheidsvoorzieningen van toepassing kunnen zijn waardoor deze medicatie niet verkrijgbaar is. 

  • Acetazolamide

Om hoogteziekte te voorkomen, begin je best de Acetazolamide één tot twee dagen voor de klimming. Je blijft het best de medicatie nemen tot drie dagen na het bereiken van de top. Hierbij is de aanbevolen dosis 125-250mg, tweemaal per dag.

  • Dexamethason

Dexamethason is een medicijn dat je slechts 2 dagen hoeft in te nemen, te beginnen op de dag van de stijging. De normale dosis is 4 mg en dit tweemaal per dag. Deze dosis zorgt ervoor dat de symptomen van hoogteziekte zich niet gaan ontwikkelen.

Alvorens deze medicatie in te nemen raadpleeg je best je huisarts die een aangepaste dosis voor jou zal voorschrijven.

  • Andere preventieve voorzorgsmaatregelen

Naast bovenstaande voorzorgsmaatregelen zorg je best voor een goede hydratatie door veel te drinken (4 à 6 liter per dag), hou je je best aan een calorierijk dieet en mijd je best alcohol, sigaretten en bepaalde medicijnen zoals kalmerende middelen en slaapmiddelen.