Hoe werkt airconditioning?

Airconditioning is een systeem dat lucht uit de ruimte gebruikt om een evenwichtige temperatuur en een lagere luchtvochtigheid te bereiken. Een koelbatterij zuigt lucht uit de kamer aan en geeft deze opnieuw af op een constante temperatuur. Er zijn drie gangbare types airconditioning verkrijgbaar met een specifieke werking. Airconditioners zijn beschikbaar in een grote variatie aan types met verschillende eigenschappen. Laat je daarom adviseren door een deskundige bij de aankoop van een toestel.

Welke types airconditioners vind je in de handel?

Bij de aankoop van een airconditioner kan je kiezen uit verschillende werkingsprincipes.

Airconditioning met luchtcondensatie

Bij systemen met luchtcondensatie verdampt het vloeibare koelmiddel in de koelbatterij onder invloed van een hoge temperatuur. Bij dit proces koelt de aangezogen lucht af. Zo komt de lucht opnieuw in de kamer terecht op een lagere temperatuur.

Airconditioning met watercondensatie

Airconditioningstoestellen met watercondensatie werken op dezelfde manier als systemen met luchtcondensatie. Alleen het koelmedium verschilt: bij dit systeem gebruikt men ijswater.

Omkeerbare airconditioning

Omkeerbare airconditioningstoestellen zijn in staat om de lucht in de kamer af te koelen én op te warmen. Daarom is dit systeem zowel in de zomer als in de winter nuttig. Bovendien zijn omkeerbare airconditioners zuiniger in gebruik dan de gangbare verwarmingstoestellen.

De omkeerbare airconditioner is uitgerust met een warmtepomp, die warmte onttrekt aan de buitenlucht en aanwendt voor de verwarming van de ruimte.

Hoe maak je een goede keuze bij de aanschaf?

Bij de aankoop van een airconditioner moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • de afmetingen van je woning
  • je budget
  • de geluidsproductie van het toestel
  • de inspanning die je over hebt voor de installatie

Laat je steeds adviseren door een verkoper met kennis van zaken.