Hoe moet je omgaan met schuldgevoelens?

Schuldgevoelens duiken op wanneer je iets verkeerd gedaan hebt en iemand daarbij schade berokkend hebt. Daarom zijn ze bijzonder nuttig: ze zorgen ervoor dat je rekening houdt met de gevoelens van een ander en houden zo sociale relaties in evenwicht.

Maar ook wanneer je niets verkeerd gedaan hebt, kan je last hebben van schuldgevoelens. Volgende zes tips kunnen je helpen om die onnodige schuldgevoelens te overwinnen.

Praat het uit

Je hebt op een feestje een grapje gemaakt over een vriendin en denkt dat het ongepast was. Het beste wat je in zo’n geval kan doen, is haar opbellen en vragen of ze zich gekwetst voelt. Mogelijk weet ze totaal niet waarover je het hebt en is ze je opmerking allang vergeten. Als ze zich wel gekwetst voelt, is dit het ideale moment om te zeggen dat het je spijt.

Probeer het goed te maken

Wanneer je iets gedaan hebt en daar achteraf veel spijt van hebt, verontschuldig je dan en probeer het weer goed te maken. De meeste mensen waarderen het als je die moeite doet, aangezien je dan toont dat je met hen inzit. En misschien tilden ze er wel helemaal niet zo zwaar aan als jij dacht.

Sta even stil bij de oorzaak van je schuldgevoelens

Soms voel je je automatisch schuldig over iets, omdat je je spiegelt aan een ander. Denk op zo’n moment even na over de oorzaak van je schuldgevoelens. Wanneer je je schuldig voelt omdat je niet elke dag zelf kookt, is dat dan omdat je dat zelf wilt? Of is dat omdat je moeder elke dag zelf kookte? Voel je niet schuldig over dingen die je zelf niet als prioriteiten ziet.

Geef jezelf een schouderklopje

Fouten maken is typisch menselijk. Iedereen doet of zegt wel eens iets stoms. Je mag je fouten niet goedpraten, maar je mag jezelf ook niet blijven kwellen met schuldgevoelens.

Sta ook eens stil bij de goede dingen die je gedaan of gezegd hebt. Dat kan je helpen om met schuldgevoelens af te rekenen.

Wees actief

Zit niet te piekeren, maar ga sporten. Lichaamsbeweging is de ideale manier om je gedachten even te verzetten. Grote schuldgevoelens zullen er niet door verdwijnen, maar bij kleine, geïsoleerde gevallen is dit de beste remedie.

Laat je geen schuldgevoelens aanpraten

Sommige mensen zijn er heel bedreven in om anderen op te zadelen met schuldgevoelens. Laat je door hen niet van de wijs brengen. Wanneer iemand je iets verwijt, vraag je dan af of hij/zij daar een goede reden voor heeft en rekening houdt met jouw situatie. Zoek samen een oplossing die haalbaar is voor jullie beiden, zodat niemand achteraf wrok hoeft te koesteren.

Lees meer over: schuldgevoelens , schuldig , spijt