Hoe het risico op rugpijn verkleinen

Rugpijn wordt vaak plots veroorzaakt door verkeerde beweging of overbelasting van de rug. Toch bestaan er manieren om rugpijn te voorkomen, al zal het risico op rugpijn nooit weg zijn. Door de volgende tips in acht te nemen kan het risico dus wel verminderd worden en kan de eventuele impact van de rugpijn op uw dagelijkse activiteiten beperkt worden. 

Beweeg voldoende

Een eerste tip is ervoor te zorgen dat je een goede fysieke conditie hebt. Een paar keer per week sporten zorgt er voor dat je zelf fit en gezond blijft, maar bovendien vermindert het risico op rugpijn hierdoor ook. Dit kan al door kleine veranderingen in uw leven door te voeren. Bijvoorbeeld met de fiets naar de winkel gaan in plaats van met de auto, een paar keer per week een wandeling maken of zelfs simpelweg in de tuin werken kan al zeer goed zijn. Hierbovenop nog een paar keer week sporten zorgt ervoor dat je rug fit blijft en dat de spieren die de rug ondersteunen steviger zullen zijn om de rugpijn te voorkomen.

Doe stretchoefeningen

Een tweede tip is ervoor te zorgen dat je rug flexibel blijft. Dit kan je doen door regelmatig stretchoefeningen te doen met je rug. Dit is vooral belangrijk als je lange tijd in een bepaalde positie hebt gezeten. Als je bijvoorbeeld een paar uur achter je bureau hebt gezeten is het aangeraden om een korte wandeling te maken en je rug te stretchen. Hiernaast zijn er ook bewegingsactiviteiten die zich specifiek op flexibiliteit van het lichaam richten, zoals yoga en tai chi.

Op de juiste manier tillen

Rugpijn wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde beweging bij het heffen van iets zwaars. Daarom is het beter om bij het heffen vanuit een gehurkte positie te vertrekken en niet simpelweg voorover te buigen. Bij het heffen ga je dus best door de knieĆ«n en houd je het object zo dicht mogelijk tegen uw lichaam. 

Als het object te zwaar is kan je beter hulp vragen of gereedschap gebruiken waarmee het heffen gemakkelijker gaat.

Een goede zithouding aannemen

Ten slotte kan je er ook best voor zorgen dat je rug een natuurlijke vorm heeft als je zit of staat. De ruggengraat heeft van nature een S-vorm. De meeste stoelen hebben ook deze vorm en zijn dus aangepast hieraan. Maar elke rug is verschillend dus je moet er ook voor zorgen dat je je stoel aanpast aan de vorm van je rug. Een goede zithouding is dus zeer belangrijk om rugpijn te voorkomen.