Hoe groeien kinderen tijdens hun eerste levensjaar?

Het eerste jaar van je leven groei je als kind heel erg, niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen. Maar hoe gebeurt die groei eigenlijk? En op welke vlakken speelt die groei zich af? Wanneer moet je je zorgen beginnen maken bijvoorbeeld en kan het kwaad als mijn kind niet groeit zoals beschreven wordt in het artikel?

De lichamelijke groei van de baby

De lichamelijke groei van de baby is zeer opmerkelijk. De meeste baby’s verdubbelen hun geboortegewicht ongeveer de eerste maanden van hun leven. Meestal is dat tijdens het eerste halfjaar. De drie maanden daarna kan je zelfs spreken van een verdriedubbeling van het geboortegewicht. Niet alleen neemt de baby toe in gewicht, hij groeit ook snel en ook de omtrek van het hoofd neemt toe.

De groei van de hersenen

De groei van de hersenen is heel erg belangrijk voor een baby. Door dit proces kan de baby leren en herinneren. Baby’s beginnen te interageren met hun omgeving (brabbelen) en dan vooral met de mensen die zij het meeste zien (meestal de ouders).  Ook beginnen ze te begrijpen dat mensen en objecten ook bestaan wanneer de baby het niet ziet (dit heet ook wel permanentie van het object).

De emotionele en sociale en talige groei

Zoals gezegd, gaat de baby met de omgeving in interactie treden door klanken te produceren. Interactie met anderen is dus heel erg belangrijk en zeker om de taal te leren. Het kind gaat klanken en constructies imiteren en zo op de lange termijn toevoegen aan de eigen woordenschat. Ook de emotionele groei is erg belangrijk: het kind leert lachen en huilen en stilaan zal het ook met de armpjes zwaaien als het gelukkig is. Op den duur zal het kind meer en meer op de ouders vertrouwen en meer naar hen toegroeien. Daarbij treedt er ook angst op voor onbekenden, dat is heel normaal voor de baby. 

De groei van de zintuigen en de motoriek

De reflexen gaan vervangen worden door meer gecontroleerde bewegingen, al heeft de baby nog veel tijd nodig om de bewegingen te perfectioneren.Wanneer je de indruk krijgt dat je baby een achterstand ontwikkeld heeft, ga dan zeker eens langs bij een dokter. Als een groeitekort op tijd ontdekt wordt, is er een grotere kans op een goede afloop.
Lees meer over: baby , groeien , ontwikkeling , peuter