Hartaanval

Een hartaanval of hartinfarct is het blokkeren van de bloedstroom naar het hart. Als dit te lang duurt kan dit deel van het hart afsterven doordat het te weinig zuurstof krijgt of de patiënt sterven doordat de hersenen geen zuurstof meer krijgen. Daarom is een snelle reactie van groot belang.

Oorzaak hartaanval

De oorzaak van een hartaanval is meestal aderverkalking. Wie hier last van heeft bouwt tijdens de jaren een ‘muur’ van plaque op aan de binnenkant van de aderen. Hierdoor worden de doorgangen steeds dunner. De kans dat een deeltje van dit plaque zal afscheuren wordt steeds groter. Als dit gebeurt reageert het lichaam hierop met een bloedklonter om de wonde te genezen. Een blokkade van de bloedwegen wordt dan een reëel gevaar. Als dit gebeurt in een ader die het hart zelf van de nodige zuurstof voorziet, zal deze uiteindelijk tot een versperring van de doorgang naar het hart leiden.

Behandeling hartaanval

Een hartinfarct moet zeer snel behandeld worden. Als dit niet gebeurt zal de hartspier stilaan beginnen af te sterven. Dit kan later voor langdurige hartproblemen zorgen, zoals hartfalen of hartritmestoornissen. Een snelle reactie bij de eerste symptomen is dus essentieel om levens te redden en blijvende letsels aan het hart te vermijden. De behandeling zou binnen het uur moeten gestart zijn. Het hart pompt namelijk geen bloed meer naar de hersenen. Als deze laatste geen zuurstof meer krijgen, sterft men. De meeste slachtoffers van een hartaanval die het niet overleven kregen niet op tijd hulp.

Gevolgen hartaanval

De ernst van de hartaanval hangt af van de grootte en van de plaats op de hartspier van de beschadigingen. Hier hangen dan ook de gevolgen van af, hartritmestoornissen of hartfalen. Het hart komt er vanaf met een litteken, dat later zal overgaan in bindweefsel. Dit blijft echter een beschadiging, aangezien dit deel van het hart niet meer meepompt.

Soms gebeurt een hartinfarct volledig pijnloos. Maar meestal zal de patiënt een zwaar drukkende pijn waarnemen in het midden van zijn borstkast, soms uitstralend naar de schouder of kaak. Men klaagt ook vaak van misselijkheid en zweten.  Bij een zwaardere hartaanval kan er ook bewusteloosheid optreden, door het onregelmatig kloppen van het hart.

Als hulp op tijd komt zal het herstel afhangen van de fysieke conditie van de patiënt, zijn leeftijd en de ernst van de aanval. De kans dat men hervalt is echter wel groot. Soms zullen patiënten regelmatig opnieuw een hartaanval blijven krijgen, deze infarcten evalueren stilaan naar een hartfalen.

De circulatie van het bloed kan niet worden hersteld door hartmassage of mond-op-mondbeademing als het hart niet meer of nauwelijks klopt. Na 5 minuten hebben de hersenen onomkeerbare hersenbeschadigingen opgelopen en binnen 10 minuten treedt de dood op.