Glycemische Index-dieet

Diabetici hebben ongetwijfeld al gehoord van dit dieet, maar ook wie een paar kilootjes kwijt wilt, kan beroep doen op het glycemische index dieet. Voor wie steeds met een hongergevoel zit opgescheept, is dit het ideale dieet. Hoe dat dieet precies in zijn werk gaat, leggen wij je graag uit.

Het dieet kent zijn ontstaan wetenschappelijke kringen, met als doel diabetici bij te staan bij het controleren van hun bloedsuikerspiegel. Wat veel mensen echter niet weten, is dat dit dieet zelfs de basis vormt voor tal van andere diëten.  

Glycemische index

De glycemische index dient om de koolhydraatinhoud te meten en het effect daarvan op de bloedsuikerspiegel weer te geven. Om deze index te bepalen weegt men voedsel dat vijftig gram verteerbare koolhydraten bevat en schotelt men dit vervolgens aan tien gezonde proefpersonen voor. In de twee daaropvolgende uren, trekt men bloed van de proefpersonen, telkens met intervallen van tien tot dertig minuten. Dit doet men om vast te stellen of de voeding, in functie van tijd, voor een stijging van de bloedsuiker heeft gezorgd of niet. 

Hoe kleiner de stijging, en bijgevolg, hoe lager de bloedsuikerspiegel, hoe gezonder het eten is. Elk voedingselement krijgt vervolgens een nummer toegekend gaande van 1 tot 100. 100 staat gelijk aan pure glucose, een getal hoger dan 70 wordt als een hoge bloedsuikerspiegel erkend, van 56 tot 69 is deze eerder gemiddeld en lager dan 55 is deze aan de lage kant.

Het dieet

Kwaliteit, en niet kwantiteit van koolhydraten primeert in dit dieet. Een onderscheid tussen ‘goede’ en ‘slechte’ koolhydraten is dan ook van essentieel belang. Goede koolhydraten zijn deze die de bloedsuikerspiegel zo weinig mogelijk doen toenemen en op lange termijn zelfs kunnen doen afnemen, met als gevolg het afbreken van je overbodige reserves. Deze goede koolhydraten vind je terug in volkoren granen, fruit, groenten, magere proteïnen en gezonde vetten (welke je terugvindt in onder andere vette vis). 

Toch blijft het aangewezen om niet blindelings af te gaan op verpakkingen. Een snoepreep kan bijvoorbeeld slechts een score van 55 hebben, maar dit wil niet zo maar zeggen dat de voeding ook gezond is. Een beetje gezond verstand is dus onmisbaar. Verder willen we nog opmerken dat de indexscore door verschillende factoren kan beïnvloed worden, zoals de bereidingswijze en de rijpheid van bepaalde voeding.

Daarnaast is de index ‘algemeen’, en kan jij als individu altijd anders reageren.
Wie aan dit dieet wil beginnen, doet er goed aan eerst een diëtist of dokter te consulteren om het gewenste resultaat te behalen.