GI-dieet

Men heeft aangetoond dat een voedingspatroon gebaseerd op producten met een lage GI kan leiden tot verlies van lichaamsgewicht en lichaamsvet en bovendien ook de risico’s verlaagt op hart- en vaataandoeningen en op diabetes. Voeding met een lage GI houdt in dat deze weinig suikers bevatten of waarbij de suikers traag door het lichaam worden opgenomen.

Het GI dieet is nuttig voor mensen die lijden aan diabetes maar zeker ook voor mensen die gewoon wat willen doen aan hun overgewicht.

Het glycemisch dieet verschilt van het populaire Atkinsdieet. Terwijl dit laatste probeert zoveel mogelijk koolhydraten te mijden, probeert het GI-dieet voeding met een hoge concentratie aan suikers, die snel door het lichaam worden opgenomen, te vermijden. In plaats daarvan worden producten aangeraden waarbij de suikers geleidelijk vrijkomen zoals fruit, groenten, noten en granen.

Het dieet werkt eigenlijk op twee vlakken:

  • Omdat voeding met een lage GI er relatief langer over doet om verteerd te worden dan voedsel met een hoge GI, heb je langer een verzadigd gevoel. Dit heb je zeker al gemerkt. Test maar eens het verschil uit tussen een witte en een bruine boterham. Bij wit brood zal je sneller een hongergevoel krijgen.
  •  Voeding met een lage GI zorgt ervoor dat het lichaam niet veel insuline aanmaakt. Insuline stimuleert de omzetting van suikers tot vet in je lichaam. Hoe minder insuline, hoe minder vet er zal worden omgezet en omgekeerd. Een laag insulinegehalte zorgt ervoor dat je lichaam ook vetten afbreekt en omzet tot suiker.

Rick Gallop heeft het GI dieet ontwikkeld en heeft voedingswaren in drie verschillende categorieën ingedeeld.

  • Rood: producten met een GI hoger dan 70. Vermijd deze producten als je snel wilt afvallen aardappelpuree, stokbrood, cornflakes, dadels.
  • Geel: Producten met een GI van 50 tot 70. Eet deze producten met mate: brood, rijst, pizza, muesli, ijs, ananas.
  • Groen: producten met een GI lager dan 50. Van deze producten mag je eten zoveel je wilt: volkoren spaghetti, bijna alle fruit, champignons, sla, tomaten, broccoli.

Op het internet kan je gemakkelijk tabellen vinden waarin je de GI van de meest uiteenlopende producten kan raadplegen. 

Lees meer over: gi , gi-dieet , glycemische index