Gescheurde kruisbanden: risico’s van een operatie

Een ligament is een band van bindweefsel om een gewricht. De gewrichtsbanden verbinden twee beenderen rond een gewricht. Ze versterken het gewricht en kunnen te grote bewegingen in verschillende richtingen afremmen. Bij te hevige bewegingen, zoals het omzwikken van de enkel of het sterk verdraaien van een been, kunnen ligamenten scheuren. Meestal zijn het de voorste kruisbanden die scheuren. Gescheurde ligamenten genezen niet vanzelf, en een operatie kan dan ook noodzakelijk zijn. Aan zo een operatie hangen uiteraard ook risico’s vast.

De risico’s en resultaten van een operatie

Een operatie aan de voorste kruisband is in 82 tot 95 % van de gevallen succesvol. Dat betekent niet dat je knie volledig hersteld is en dat er geen complicaties bij kunnen komen. Het betekent echter wel dat je na een recuperatie van ongeveer zes maanden je dagdagelijkse activiteiten weer kan opnemen.

De operatie verbetert de stabiliteit van de knie, maar je zal gedurende een hele periode nog wel pijn en zwelling ervaren. Een ligament kan namelijk nooit volledig hersteld of vervangen worden, en daarbij kan het zijn dat je knie door het scheuren van het ligament verdere en onherstelbare schade heeft opgelopen.

Mogelijke complicaties van de operatie                                                                                                               

  • Een infectie het risico op een infectie is echter minder dan 1% en gewoonlijk krijg je preventief antibiotica voorgeschreven om een infectie te voorkomen.
  • Een bloedprop: het risico op een bloedprop is zelfs kleiner dan het risico op een infectie (circa 0,1%). Als je tot een risicogroep behoort zal je preventieve medicatie voorgeschreven krijgen.  
  • Kniepijn: de meest voorkomende complicatie is pijn in de knie na de operatie, vooral wanneer de pees rond de knieschijf gebruikt wordt om de voorste kruisband te vervangen. Ongeveer 18% van de patiënten heeft pijn bij bijvoorbeeld het knielen.
  • Stijfheid: enkele mensen ervaren een langdurige stijfheid in de geopereerde knie. Het falen van de aanhechting: in ongeveer 2 tot 8%  van de gevallen blijft de knie instabiel, omdat de transplantatie gefaald heeft. In dit geval kan het zijn dan een nieuwe operatie nodig is. Een tweede operatie houdt het risico in om minder succesvol op de lange termijn te zijn. 

De risico’s van het ‘niet-opereren’

Aan de andere kant moeten de risico’s van de operatie afgewogen worden van de risico’s die je loopt wanneer je beslist om geen operatie te ondergaan. En vaak wegen die laatste risico’s zwaarder door: een instabiele knie voor de rest van je leven en het risico op verdere schade is in de meeste gevallen veel ingrijpender dan een operatie.