Eerste hulp bij reisziekte

Reisziekte is een gekend probleem. Het gaat meestal om duizeligheid, misselijkheid en braakneigingen. Het probleem wordt veroorzaakt door een communicatiefout tussen je evenwichtsorgaan en je zintuigen en kan zich voordoen op voertuigen als een vliegtuig, trein, auto of schip. Je kan echter evengoed reisziek worden op een paard...in al deze gevallen stellen je zintuigen vast dat je aan het bewegen bent, terwijl je volgens je evenwichtsorgaan stil zit. Deze tegenstrijdige informatie komt samen in je hersenen, waardoor je reisziek wordt. Wanneer de beweging stopt, stopt ook de misselijkheid. Wanneer je vaak reist, past je lichaam zich sneller aan en zal je minder last hebben van reisziekte. Maar wat moet je doen wanneer je aan het reizen bent en je je plots niet goed voelt?

1. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je je bevindt rookvrij is en dat je genoeg frisse lucht hebt, via ventilatie of airconditioning.

2. Wanneer je je misselijk voelt, kan je best niets vettig eten. Vermijd ook alcohol en alles wat pikant of zout is. Wat je wel kan eten, zijn droge crackers. Je kan ook een bruisdrank drinken, indien je dorst hebt. In de meeste gevallen van reisziekte staat je hoofd (en maag) echter niet naar eten en drinken...

3. Laat je hoofd op een hoofdsteun rusten en probeer zo weinig mogelijk te bewegen. Probeer ook naar buiten te kijken en vestig je blik op de horizon of op een afgelegen, stilstaand object. Lezen maakt alles alleen maar erger.

4. Je positie in het voertuig kan reisziekte verergeren of verminderen. In een auto zit je best vooraan. In een schip neem je best plaats in een cabine in het midden van het schip, waar je de schommelingen van het vaartuig zo min mogelijk voelt. In een trein zit je best vooraan en naast een raam, met je in naar de richting die de trein uitgaat. In een vliegtuig, ten slotte, zit je best in het midden, naast een vleugel.

Wanneer je vaker last hebt van reisziekte, neem je voor het reizen best medicatie zoals Touristil (of in de generische en goedkopere vorm: cinnarizine). Dergelijke medicatie werkt echter pas wanneer je ze ten laatste een halfuur voor het reizen inneemt. Een gewaarschuwd man is er twee waard...