Een kelder: de voor- en nadelen

Oudere huizen hebben bijna allemaal een kelder. Vroeger was het bouwen van een kelder vanzelfsprekend: door de koelte was een kelder ideaal om in richten als ruimte om voedingswaren en dranken op te bergen. Tegenwoordig ligt dat iets anders. De nood aan een koele opbergruimte is minder hoog en als er in nieuwbouwwoningen een kelder is voorzien, is dat meestal met het oog op een extra leefruimte. Niet iedereen kiest dus ook nog voor een kelder. Hieronder staan de voor- en de nadelen even op een rijtje.

De voordelen

Een kelder biedt extra ruimte. Wie deze ruimte niet als berging wil inrichten, heeft er een extra leefruimte aan. Vaak lijkt deze op het eerste zicht niet nodig, maar toch kan het later goed van pas komen. Als garage is een kelder uiterst geschikt voor wie geen oprit heeft en op een drukke straat woont. Door de koelte, vooral tijdens de zomermaanden, is een kelder ook ideaal als fitnessruimte. En voor de kinderen kan hier een grote speelkamer ingericht worden.

Daarbij komt dat een kelder gemakkelijk van buiten te bereiken is. Wie een grote tuin heeft, hoeft met het tuinmateriaal niet langs binnen. Datzelfde geldt voor het opslagen van fietsen: zo hoef je je fiets niet in de hal te plaatsen en staat hij toch veilig binnen. 

Een ander voordeel is dat het bouwen van een kelder een grote meerwaarde biedt bij de eventuele verkoop van het huis. 

Ook is een kelder de ideale plaats om technische leidingen te plaatsen, die bovendien altijd gemakkelijk bereikbaar blijven.

De nadelen

Aan het bouwen van een kelder hangen echter ook enkele nadelen vast. Een eerste, en voor veel mensen vaak een doorslaggevend nadeel is de kostprijs. Wie kiest voor een kelder, moet grote investeringen doen: extra bouwmateriaal en grondwerken, de uitbetaling van meet werkuren, het waterdicht maken en een degelijk beveiligingssysteem. 

Daarmee komen we vanzelf bij een tweede nadeel: een goede beveiliging van de kelder is hoogst noodzakelijk. Hier komen extra kosten en meer tijd bij kijken. 

Een bijkomend punt waar je rekening mee moet houden, is het preventief behandelen van vochtproblemen. Een kelder in een nieuwbouwwoning kan best tijdens het bouwen meteen waterdicht gemaakt worden. Bij reeds bestaande huizen gebeurt die behandeling achteraf. Vroeger was dit namelijk niet vanzelfsprekend: kelders werden niet als leefruimte, maar als opbergruimte voor drank en voedingswaren gebruikt, waar een beetje vocht geen al te groot probleem was. 

Lees meer over: kelder , kelders , ruimte , voedingswaren , waterdicht