De voor- en nadelen van een passiefhuis

Passief bouwen heeft zijn voor- en nadelen. Voor wie een nieuwbouwwoning wilt neerzetten en een passiefhuis overweegt, is een korte opsomming van zowel de positieve als de negatieve punten zeker interessant. Hieronder kan je lezen waarom je wel of niet een passiefhuis zou bouwen.

De voordelen

Een lage CO2-uitstoot:

Een ver doorgedreven isolatie, goede luchtdichting en het benutten van passieve energie zorgen ervoor dat er maar een minimale naverwarming (met houtpallets) nodig is. Zo blijft de CO2-uitstoot beperkt tot het minimum.

Lage energiekosten:

Door de lage warmteverliezen en de hoge warmtewinsten door het benutten van passieve energie, worden de energiekosten behoorlijk gedrukt. Het zonlicht, je lichaamswarmte en de warmtestraling van de huishoudapparaten zorgen voor warmte. Eventueel bijverwarmen gebeurt meestal door het verbranden van houtpallets, en deze zijn ook nog eens goedkoop.

Verse lucht:

De ventilatie in passiefhuizen wordt voortdurend door een balansventilatie gestuurd. In de winter verwarmt de uitgaande lucht de koude verse lucht in de warmtewisselaar. Bovendien kan de verse lucht worden aangezogen via een buis in de grond, om in de winter de buitenlucht te kunnen voorverwarmen. In de zomer wordt de gekoelde lucht uit de grondbuis rechtstreeks de woning in geblazen.

Goede geluidsisolatie:

Een passiefhuis biedt een zeer hoge geluidsisolatie. De dikke isolatie en driedubbele ramen houden niet enkel de koude buiten, maar ook het lawaai.

Hoge verkoopswaarde: 

Huizen met een laag energieverbruik zullen hoe langer hoe aantrekkelijker worden. Daarbij wordt het huis met zoveel expertise en zulke degelijke materialen gebouwd, dat een passiefhuis kwalitatief vaak beter is dan een traditionele woning met dezelfde ouderdom. 

De nadelen

Hoge bouwkosten:

De bouwkosten worden de hoogte in gejaagd door het gebruiken van meer isolatie, het ventilatiesysteem, de driedubbele beglazing, enzoverder. Deze worden uiteraard wel gecompenseerd door de lage energiekosten op de langere termijn.

De nood aan vakmanschap:

Hoewel het aantal stijgt, zijn er in België nog niet zoveel bedrijven en vaklieden die zich specialiseren in passief bouwen. Daardoor stijgt de prijs voor expertise en vakkennis. Een goede begeleiding van de bouw is echter zeer belangrijk, dus moet je hier wel op terugvallen. 

Hogere milieubelasting tijdens de bouw:

Er zijn meer materialen nodig bij het neerzetten van een passiefhuis, o.a. voor de isolatie. Het transport en de productie van dit materiaal zorgen voor een hogere milieubelasting.