De vaste regels van een relatie

In het begin van je relatie, denkt niemand na over de regels. Toch is het belangrijk de basisregels van je relatie al snel te leren kennen. Niet dat er voor ieder aspect van de relatie gedetailleerde regels moeten bestaan, maar enkele basisregels kunnen er wel voor zorgen dat je relatie van een leien dakje verloopt.

Goede relatiewetten zijn universeel. Zowel jij als je partner zullen ze moeten opvolgen.

Je mag elkaar niet bedriegen

Als er een ding echt not done is in een relatie, dan is het wel ‘bedriegen’. Als je een relatie begint, teken je eigenlijk een exclusiviteitcontract. Vanaf nu krijgt een persoon al je aandacht. De hoeksteen van een succesvolle relatie is vertrouwen.  Het vertrouwen verdwijnt meteen als je elkaar bedriegt.

Normaal gezien is dit een ongeschreven wet, die in het voordeel werkt van beide partners. Je zou kunnen zeggen dat je, vanaf het moment dat je met andere mensen date, je een ‘echte relatie’ hebt.

Als je deze regel overtreedt, is er maar een gepaste straf: de beëindiging van de relatie.

De ‘kosten’ van de relatie mogen niet te hoog oplopen

Een wet die je best al in het begin van de relatie ontwikkelt. De aandacht en het geld dat jullie beiden besteden aan elkaar moeten evenredig zijn. Dat betekent uiteraard niet dat je op zoek moet naar partners zonder standaard.

Onrealistische eisen kunnen een relatie erg vermoeiend maken. Deze regel is al een stuk moeilijker in je relatie te implementeren. Wanneer je pas begint te daten, wil je immers heel veel moeite voor elkaar doen. Voortdurend alles weigeren dat je partner van je vraagt, is geen goede zet, maar altijd alles voor elkaar doen ook niet.

Je partner is niet je bezit

Als je een relatie hebt, betekent dat niet dat je partner je bezit is. Beide partners hebben recht op een onafhankelijk leven. Maak dus geen beslissingen voor elkaar, maak geen grote plannen zonder dat je de ander inlicht en ga pas samenwonen als je alles duidelijk besproken hebt. 

Dat je een partner hebt, betekent niet dat je je vrienden, hobby’s of werkverplichtingen moet verwaarlozen. Als je partner iets beslist in jouw plaats, laat hem of haar dan meteen weten dat je zelf je eigen leven regelt.

Het verleden is het verleden

Eens je een relatie hebt, behoort het verleden ook echt tot het verleden. Gebruik geen ervaringen uit het verleden als verdediging of beoordeling. Verhalen uit het verleden kunnen tegen je gebruikt worden. Als je bijvoorbeeld tegen je partner zegt dat een ex mooier was dan hem of haar, kan hij of zij wel eens alle exen opnoemen die beter waren in bed.

Dat betekent niet dat je het verleden nooit moet benoemen. Als je iemand wilt kennen, leren kennen, moet je wel weten wat ze gedaan hebben en waar ze geweest zijn. Maar het verleden zou zeker niet van grote invloed mogen zijn op het heden.