Constipatie

Constipatie is de wetenschappelijke term voor de verstopping van je stoelgang. Daarmee wilt men aangeven dat je moeilijkheden ondervindt bij het vormen van je stoelgang of dat je stoelgang minder frequent is.

De dikke darm is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen. De darmen ontrekken water aan het voedsel wanneer dit zich door het spijsverteringskanaal beweegt. Ritmische bewegingen duwen het voedsel naar buiten. Eens het voedsel het rectum bereikt, zit er bijna geen water meer in. Maar wanneer het lichaam te veel water van het voedsel onttrokken heeft, zal de stoelgang te hard zijn. Het gevolg daarvan is constipatie.

Symptomen constipatie

De stoelgang vertraagt en bestaat uit te harde afvalstoffen. Deze doen pijn bij het uitscheiden. Als de darmen te vol raken, komt er ook buikpijn in de onderbuik voor.

Oorzaken constipatie

Verschillende factoren kunnen verantwoordelijk zijn voor constipatie. Zo onder meer:

  • Een vezeltekort, ten gevolge van slechte eetgewoonten.
  • Te weinig water in het lichaam. Als de darmen niet vochtig genoeg zijn, is de beweging van uitwerpselen zo goed als onmogelijk.
  • Bijwerking van bepaalde medicijnen.
  • Prikkelbare darmsyndroom.
  • Onvoldoende beweging.
  • Te weinig naar het toilet gaan.

Behandeling

Bij een patiënt die al lang last heeft van constipatie, kan een arts een diagnose stellen. Hij kan de darmen aftasten en voelen of er harde afvalstoffen vastzitten. Hij moet ook controleren of de obstructie niet veroorzaakt wordt door een interne bloeding.  Als het nodig is, kan men zelfs een foto nemen van de darmen, om zo de obstructie waar te nemen.  Ten slotte kan men ook nog een beroep doen op een sigmoïdoscopie of endoscopisch onderzoek van de dikke darm.

In veel gevallen kan een verandering van de eetgewoonten al een verschil maken. En wanneer dit genoeg is, kan een licht laxeermiddel redding brengen. Meer water drinken is doorgaans een goede manier om de darmbewegingen te stimuleren. Bij anderen kan meer beweging al veel veranderen.