Cholesterolverlagend dieet

Bij een teveel aan LDL-cholesterol in het lichaam, is het aan te raden een cholesterolverlagend dieet te volgen. Hier vind je wat je moet doen om de hoeveelheid slechte cholesterol in het lichaam te minderen. Hier lees je wat je wel en niet mag eten.

  • Gebruik zo weinig mogelijk vetstoffen bij de bereiding van voedsel. Als je dan toch vet of olie gebruikt, kies dan voor olie op plantaardige basis
  • Vervang boter en margarine, die erg veel slechte cholesterol bevatten, door plantaardige olie als olijfolie, enz.
  • Ook gebak, taart, koekjes, enz. bevatten verzadigde vetten. Beperk de consumptie ervan
  • Kies voor mager vlees, bijvoorbeeld gevogelte. Eet zo weinig mogelijk charcuterie. Ontvette ham  kan bijvoorbeeld wel.
  • Eet meer (vette) vis, zoals sardines, tonijn, zalm en forel
  • Eet of drink enkel zuivelproducten met een laag vetgehalte
  • Gebruik geen vette sausen als mayonaise of cocktailsaus, maar kies voor een vinaigrette
  • Wees matig met alcohol (niet meer dan een tot zes glazen per week)

Groenten

Groenten bevatten geen cholesterol en zijn rijk aan vezels. Ze bevatten ook slechts weinig calorieën. Groenten mag je zoveel eten als je maar wilt, zolang ze op een gezonde manier bereid worden.

Vers fruit

Ook fruit bevat geen cholesterol en is rijk aan vezels. De energiewaarde van fruit is afhankelijk van de hoeveelheid suiker die in de fruitsoorten zit.

Granen en zetmeelhoudende producten

Volkorenbrood, volkorenpasta, ongepelde rijst en aardappelen zijn te verkiezen boven  wit brood, croissants, witte pasta, frieten, enz.

Oliën en vetten

Consumeer meer onverzadigde dan verzadigde vetten. Kies voor speciale margarine of minarine en  niet voor echte boter. Eet zo weinig mogelijk gefrituurde dingen.