Borstreconstructie

Na een borstamputatie of een operatieve verwijdering van borstweefsel willen veel vrouwen om emotionele en esthetische redenen graag een borstreconstructie. Een borstreconstructie is een operatie die als doel heeft een borst te maken die qua vorm en grootte zo goed mogelijk overeenkomt met de verwijderde borst.

Zo’n gereconstrueerde borst zal er natuurlijk nooit helemaal hetzelfde uitzien als de originele borst. De huid zal namelijk littekens vertonen van de amputatie en de reconstructie. De gereconstrueerde borst zal ook anders aanvoelen.

Wanneer kan een borstreconstructie?

De borstreconstructie  kan kort na of vele jaren na de borstamputatie plaatsvinden. In sommige gevallen is het mogelijk de borstreconstructie meteen na de borstamputatie te doen.

Verschillende methodes van borstreconstructie

De keuze van de methode die gebruikt wordt voor de reconstructie hangt af van de behandeling die je voor de tumor in je borst gehad hebt. De plastische chirurg kan de verschillende voor- en nadelen op voorhand met je bespreken.

Soms moet voor de operatie kan plaatsvinden de huid op de plek waar de borst is verwijderd worden uitgerekt. Om dat te bereiken wordt een expander  onder de huid en de borstspier geplaatst. Een expander is een soort van ballon die regelmatig wordt bijgevuld met een zoutoplossing.

Als de huid voldoende uitgerekt is, wordt er een tweede operatie uitgevoerd. De expander wordt dan verwijderd en vervangen door een preparaat.

Bij een andere methode wordt er gebruik gemaakt van gezond huid- en spierweefsel dat afkomstig is van andere lichaamsdelen. Zo kan er een stuk huid van de brede rugspier of de rechte buikspier gebruikt worden. Daar wordt meestal ook een implantaat en een tepelreconstructie aan toegevoegd.