Blauw oog

Een blauw oog is is het gevolg van een bloeduitstorting onder de huid rond het oog, dit door een letsel aan het gezicht of het hoofd. Soms kan een blauw oog wijzen op een groter probleem, zelfs een schedelbreuk.

Symptomen blauw oog

De belangrijkste symptomen bij een blauw oog zijn pijn en zwelling en een verkleuring van de huid rond het oog.

In het begin kan de zwelling en de verkleuring van de huid nog mild zijn. Het oog is eerst alleen een beetje rood, maar krijgt later alle kleuren van de regenboog, van purper over geel en groen tot zelfs donkerblauw. Naarmate het oog verkleurt, neemt ook de zwelling toe.

Hierbij kan de patiënt ook last hebben van wazig zicht en moeite hebben met het openen van het oog. Na een aantal dagen wordt de huid terug lichter en verdwijnt de zwelling geleidelijk aan.

Dubbel zicht, verlies van gezichtsvermogen, verlies van bewustzijn, het oog niet meer kunnen  bewegen, bloeden van de neus of de oren, bloed in het oog zelf of een aanhoudende hoofdpijn kunnen wijzen op een ernstiger onderliggend probleem. Als je een van deze symptomen hebt, kun je best naar de dokter gaan.

Oorzaken

Meestal is een blauw oog het gevolg van een slag tegen het oog of de neus. Een slag tegen de neus en bepaalde hoofdletsels veroorzaken vaak zelfs twee blauwe ogen.

Bepaalde chirurgische ingrepen, bijvoorbeeld een facelift, kaak- of neusoperatie kunnen ook leiden tot een blauw oog.

Behandeling blauw oog

De meeste blauwe ogen zijn niet zo ernstig en genezen vanzelf na een aantal dagen. Druk een koud kompres of een met ijs gevulde zak op het  gedeelte rond het oog om het zo te helpen ontzwellen.  Let op dat je niet op het oog zelf drukt. Voorkom dat je oog verdere letsels oploopt, neem niet deel aan ruwe sporten of andere activiteiten die gevaarlijk kunnen zijn.

Lees meer over: blauw oog , blauwe plek , ogen , oog , zwelling