Behandelingen tegen bedplassen

Bedplassen is normaal bij jonge kinderen tot de leeftijd van 5 à 6 jaar. Bij de meeste kinderen stopt het vanzelf. Als je kind op de leeftijd van 7 jaar nog steeds is bed plast is het aangeraden om een behandeling te starten. Niet omdat het gevaarlijk is, maar wel omdat het vervelend kan zijn voor een kind en een negatief impact kan hebben op het zelfbeeld en het sociaal functioneren.

Alvorens de behandeling te starten ga je wel best eerst even langs de huisarts voor een medisch onderzoek.

Wat zijn de mogelijke behandelingen?

Er bestaan verschillende behandelingsmethode. Welke best wordt toegepast hangt van je kind zelf af in hoeverre het bedplassen stoort. Probeer ook eerst gewoon voorzorgsmaatregelen te nemen zoals je kind te laten plassen vóór het slapen gaan en het drinken te beperken tot 2 à 3 uur voor het slapen. 

Plaswekker (kinderen ouder dan 8 jaar)

De plaswekker is een klein apparaatje dat verkrijgbaar is bij de meeste apothekers. Het apparaatje staat in contact met een broekje dat je kind moet aandoen of met een oplegger waarop je kind moet slapen.  Zodra het apparaatje één druppeltje urine waarneemt slaat het alarm. Dan kan je kind nog snel naar het toilet om verder te plassen.

Deze methode is zeer efficiënt, maar vraagt wel wat tijd. Het kan enkele weken duren eer je kind aan het alarm went. Dit kan tot 12 weken duren, maar uiteindelijk reageert een kind meestal vanzelf voor het alarm gaat. 70% van de bedplassertjes wordt met deze methode helemaal droog. 

Kalendermethode (kinderen jonger dan 8 jaar)

Deze methode bestaat uit het positief belonen van je kind. Hiermee ga je best niet te lang door omdat het demotiverend kan werken.

Kleur elke dag een kalendervakje in als je kind droog is gebleven ’s nachts. Indien je kind 10 gekleurde vakjes heeft geef je een beloning die op voorhand werd afgesproken. 

Medicatie

Medicatie is slechts het laatste redmiddel als de andere behandelingsmethodes niet het gewenste resultaat hebben gegeven of als het kind een bepaalde nacht zeker droog wil blijven (bv. slaappartijtje bij vrienden of schoolreizen).

  • Desmopressine: Desmopressine kan worden toegepast indien het bedplassen te wijten is aan te lage waarden anti-diuretisch hormoon en het lichaam ’s nachts dus evenveel urine aanmaakt als overdag. 
  • Anticholergica (bv. oxybutinine): Dit medicijn vermindert samentrekkingen van de blaas en vergroot de blaasinhoud.
  • Imipramine: Imipramine verandert het slaappatroon van een kind en kan een effect hebben op het inhouden van urine en de urineproductie.

Toch moet men bij al deze medicijnen opletten gezien de vele bijwerkingen en mogelijk dodelijke overdosissen (imipramine). Praat erover met je huisarts.