Behandeling van krentenbaard

Krentenbaard is een infectie van de huid die wordt veroorzaakt door staphylokokken- en streptokokken-bacteriën. Het is een ziekte die vaker voorkomt bij kinderen dan bij volwassenen. De symptomen zijn zweren en blaasjes die relatief klein van omvang zijn en die uiteindelijk korsten gaan vormen. Je kan ze terugvinden op het gezicht, rond de neus en de mond. Ook op de armen en benen worden ze soms aangetroffen.

Besmetting met krentenbaard

Het is heel belangrijk dat de behandeling zo snel mogelijk wordt ingezet omdat het zeer besmettelijk is. Handdoeken, kleren en andere items kunnen de infectie overdragen van persoon tot persoon. Ook volwassenen kunnen deze ziekte overkrijgen van kinderen. Het dringt de huid vaak binnen door een breuk.

Krentenbaard wordt zeer snel verspreid door kinderen die naar school of naar kinderdagverblijven gaan. Het is dus zeer belangrijk dat kinderen met deze ziekte thuis blijven tot het gevaar van besmetting geweken is. Gelukkig duurt de behandeling en genezing niet lang.

De ouders van kinderen met deze ziekte moeten de behandeling beginnen zodra de blaasjes worden gevormd. Het is ook belangrijk dat ze het geïnfecteerde gebied niet aanraken.

Behandeling van krentenbaard

Krentenbaard is geen ernstige aandoening en kan gemakkelijk behandeld worden. Gewoonlijk bestaat de behandeling uit het proper houden van de huid en de blaasjes en korsten behandelen met een antibioticazalf.

Als de aandoening ernstig is, worden er ook orale antibiotica voorgeschreven.  Als het gaat om een staphylokokkeninfectie, is het noodzakelijk dat er testen worden gedaan zodat de juiste antibiotica voorgeschreven kunnen worden. Het kan namelijk zijn dat bepaalde bacteriën immuun zijn geworden voor bepaalde antibiotica. In sommige gevallen geneest de krentenbaard uit zichzelf. 

Eczeem

Personen die last hebben van eczeem hebben een grotere kans om de ziekte op te lopen. Heb je last van eczeem en ben je in de buurt van een besmette persoon? Raak dan zijn kleren, handdoeken, bedlinnen en alle andere dingen die deze persoon aangeraakt heeft, niet aan. 

MRSA

MRSA is een staphylokokkeninfectie. Het is immuun voor de standaard antibiotica. De dokter zal een aantal testen moeten uitvoeren om te besluiten of je MRSA hebt. Vervolgens zal hij de juiste antibiotica voorschrijven waar de bacteriën niet immuun voor zijn.