Behandeling van blaasontsteking

De meeste blaasontstekingen komen voort uit een bacteriële infectie. Als er een bacterie aan de basis ligt voor de infectie, worden antibiotica voorgeschreven. Welke soort antibiotica en hoe lang de kuur behoort te duren, hangt af van de specifieke bacterie die de infectie veroorzaakt heeft en die ze terugvinden na een urinetest, en aan je algemene gezondheidstoestand.

Het kan zijn dat de symptomen al na enkele dagen (zo goed als) verdwenen zijn, maar bij het nemen van antibiotica is het van belang dat je de hele kuur van soms tien dagen strikt volhoudt.

Als de blaasontsteking steeds opnieuw naar boven komt, kan het zijn dat er iets anders aan de hand is, en kan je best je huisdokter raadplegen. Hij of zij zal je doorwijzen naar een specialist, als dit nodig zo blijken. Een specialist zal dan zoeken naar afwijking in de urinewegen die aan de oorzaak kunnen liggen van het steeds terugkeren van de infectie.

Blaasontstekingen die je oploopt in het ziekenhuis zijn een stuk moeilijker te behandelen, omdat de bacteriën die je in ziekenhuizen vindt vaak resistent zijn tegen de antibiotica die gewoonlijk gebruikt worden. Daarom kunnen verschillende types antibiotica en verschillende behandelingen nodig zijn.

Onbekende oorzaken

Soms is de oorzaak van de ontsteking onzeker. Daardoor is er niet één bepaalde behandeling die elk geval kan behandelen. Behandelingen die gebruikt worden om de symptomen te verlichten, zijn onder andere:

  • Orale medicatie
  • Ingrepen die je blaas manipuleren, bijvoorbeeld uitzetting van je blaas of soms ook chirurgie
  • Elektrische impulsen om bekkenpijn te verzachten en in sommige gevallen minder frequent te urineren

De behandeling van andere niet-bacteriële blaasontstekingen

Sommige mensen zijn zeer gevoelig voor bepaalde chemicaliën die in producten zoals badschuim zitten. Het beste wat je in zo’n gevallen kan doen, is het vermijden van het gebruik van dergelijke producten. Meestal gaat hier wel menig infectie aan vooraf, vooraleer je beseft dat je gewoon overgevoelig bent aan bepaalde producten.

Een blaasontsteking kan ook een complicatie zijn die het gevolg is van chemotherapie of radiotherapie. De behandeling focust in dat geval op het verlichten van de symptomen en het adviseren om veel te drinken, iets wat in ieder geval aan te raden is. Blaasontstekingen die door chemo- of radiotherapie veroorzaakt is, verdwijnt meestal ook vanzelf wanneer die behandeling stopgezet wordt.