Behandeling tandpijn

Wanneer je last hebt van tandpijn, is het belangrijk zo snel mogelijk je tandarts te raadplegen.

De behandeling van tandpijn is afhankelijk van de oorzaak. Enkele mogelijke behandelingen vind je hieronder:

  • Indien de tandpijn het gevolg is van cariës zal de tandarts het aangetaste deel verwijderen en vervangen door een vulling.
  • Wanneer het tandmerg van een tand aangetast is, zal de tandarts de aangetaste tandmerg verwijderen en vervangen door een pasta. De tand wordt nadien bedekt door een kroon om het geheel goed af te sluiten en te beschermen.
  • Indien de tandpijn het gevolg is van een losse vulling, zal de oude vulling verwijderd worden, mogelijke cariës zal weggenomen worden en vervolgens wordt een nieuwe vulling geplaatst.

Wanneer de tand in kwestie niet op één van bovenstaande manieren verzorgd kan worden, is de kans groot dat de tand in zijn geheel verwijderd wordt.

Pijnstillers

In afwachting van een afspraak bij de tandarts kan je je tandpijn verlichten door het nemen van pijnstillers zoals Ibuprofen.

Ibuprofen is niet aangeraden voor mensen die makkelijk last hebben van de maag. Het is daarnaast ook niet geschikt voor mensen die aan astma lijden.

Kinderen jonger dan 16 jaar geef je best geen aspirine. Contacteer zeker je tandarts of huisarts voor meer uitleg of voor bijkomende vragen. 

Vermijd koude en warme stimuli zoveel mogelijk. Deze extreme stimuli maken de tanden gevoeliger voor pijn.
Lees meer over: pijnstillers , tand , tandarts , tanden , tandmerg , tandpijn