Behandeling obesitas

De behandeling van obesitas is erop gericht terug een gezond gewicht te handhaven om zo ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Een operatie om gewichtsverlies te bekomen is meestal de allerlaatste stap. Men kiest hiervoor als andere behandelingen geen of onvoldoende effect hebben gehad. Hier vind je in chronologische volgorde de stappen die genomen worden om obesitas te behandelen.

Dieet aanpassen

Je dagelijkse inname van calorieën sterk beperken en gezonder eten zijn essentiële elementen in de behandeling van obesitas. Je kunt best traag maar gestaag gewicht verliezen, als je een crashdieet volgt waarbij je snel veel afvalt, riskeer je dat het gewicht er ook snel weer bijkomt. Aan te raden  is een dieet met veel groente, fruit en volkorenproducten. Die bevatten vaak niet alleen weinig calorieën, maar zorgen er ook voor dat je je sneller vol gaat voelen.

Meer lichaamsbeweging

Een van de beste manieren om lichaamsvet te verliezen is door regelmatig te bewegen. Alle beweging is goed, al is het maar wandelen of rustig fietsen. Per week zou je minstens 5 dagen 30 minuten gematigde lichaamsbeweging moeten doen. Dat kan een stevige wandeling zijn, maar je kunt ook fietsen, zeilen of ballen naar de basketbalring gooien.

Daarbij zou je minstens drie keer per week ook intense inspanningen moeten leveren. Die inspanningen moeten ten minste 20 minuten duren. Intense inspanningen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit joggen, skiën of basketballen. Je merkt dat je een hevigere inspanning doet doordat je sneller ademt en je hart veel sneller klopt.

Medicatie

Het beste is natuurlijk gewicht te verliezen door regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet. Maar in bepaalde situaties kunnen medicijnen wel aangeraden zijn. Er zijn verschillende medicijnen op de markt, die allemaal op een manier obesitas helpen bestrijden. Geneesmiddelen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je sneller verzadigd voelt of de absorptie van vetten voorkomen.

Obesitaschirurgie

Als alle voorgaande opties doorlopen zijn en de patiënt nog steeds niet afvalt, is een operatie een laatste mogelijkheid. Na zo’n operatie kun je enkel nog gelimiteerde hoeveelheden voedsel consumeren, ofwel wordt er een deel van je spijsverteringssysteem overgeslagen. Net als bij andere operaties zijn er heel wat risico’s verbonden aan zo’n operatie.

In aanmerking voor zo’n operatie komen mensen met een BMI van meer dan 40, dit noemen we morbide obesitas. Maar ook mensen met een BMI tussen 35 en 40, die ernstige gezondheidsproblemen hebben, komen in aanmerking voor een operatie.

Er zijn verschillende soorten obesitaschirurgie mogelijk. We kunnen drie groepen onderscheiden: maagverkleiningen (maagband, Masonoperatie) , operaties die de vertering verhinderen (Scopinaro-ingreep) en een combinatie van de twee (gastric bypass) .

Patiënten moeten er rekening mee houden dat een operatie geen mirakeloplossing. Een operatie garandeert niet dat je van al je overtollige gewicht verlost zult worden.