Babyzwemmen

Je kan al met babyzwemmen beginnen vanaf de tweede week na de geboorte, maar dan moet het zwembadwater een temperatuur van 36 à 37°C hebben. Dat is in de meeste zwembaden niet het geval.  Veel zwembaden hebben speciale uren voor babyzwemmen, en dan heeft het water een temperatuur van zo’n 32°C. Voor die temperatuur moet de baby minstens drie maanden oud zijn.

Hoe lang mag je zwemmen met je baby?

Probeer bij de eerste zwempartijen niet langer dan een halfuur  in het water te blijven. De temperatuur van het water is immers lager dan de lichaamstemperatuur. De weerstand die je baby daartegen heeft, is afhankelijk van de leeftijd.  Let erop dat het baby’tje geen blauwe nagels of lippen krijgt of dat hij geen rillingen krijgt.

Veiligheid

Houd je baby steeds vast en zorg ervoor dat niet kopje onder kan gaan. Ga zeker niet met je baby zwemmen als hij een koorts, diarree, een zware verkoudheid, oog- of oorontsteking heeft.  Het is ook af te raden meteen na het eten te gaan zwemmen. Heb je je baby net zijn fruitpap gegeven, wacht dan minstens twee uur.  Bij een lichtere maaltijd kan je best een  uur wachten. Neem iets te eten mee voor na het zwemmen.

Luier?

Je hoeft je baby geen gewone luier aan te doen in het zwembad. Je baby draagt een speciale zwemluier of een zwembroekje.

Na het zwemmen

Baby’s kunnen best niet onder de douche na het zwemmen. Droog je kindje goed af, smeer het in met een vettige babylotion of olie en geef het thuis een warm badje om het zwembadwater weg te spoelen.

Kleed je baby na de zwempartij warm aan. De overgang van het warme zwembad naar de koude buitenlucht is anders veel te groot.