Baby's eerste tandjes

De melktandjes van een kind ontwikkelen zich reeds in de baarmoeder. Bij de meeste baby’s komen de tandjes op een leeftijd van 6 maanden tevoorschijn. Al is het perfect mogelijk dat sommige baby’s ze eerder krijgen, terwijl anderen ze later krijgen. Sommige baby’s worden zelfs geboren met hun eerste tandje(s), terwijl andere baby’s pas tandjes krijgen nadat ze één jaar zijn geworden.

Het proces van de tandenontwikkeling

Rond de leeftijd van zes à negen maanden krijgen baby’s hun eerste tandje. Dit eerste tandje zal meestal een van de onderste voorste tanden zijn. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat het eerste tandje op een andere plaats groeit. Even later komen ook de twee bovenste voorste tanden uit.

Nadat de voorste tanden tevoorschijn zijn gekomen zal het alsmaar sneller gaan en komen al snel de volgende tanden tevoorschijn.

De tweede soort tandjes die door het tandvlees groeien zijn de bovenste en onderste zijsnijtanden.

Vervolgens krijgen de meeste baby’s de tanden die het meeste plaats vragen: de kiezen. Deze kiezen groeien in twee maal. De eerste keer op de leeftijd van 14 maanden, de tweede keer op een leeftijd van 20 à 30 maanden.

Bij de meeste kinderen is het melktandengebit volledig volgroeid op 2- tot 2,5-jarige leeftijd.

Waaraan merk je dat je baby tandjes krijgt?

Als je baby de eerste tandjes krijgt kan het zijn dat hij of zij meer kwijlt, uitslag in het gezichtje krijgt (deels door het kwijlen), rood en gevoelig tandvlees heeft, weinig honger heeft, de neiging heeft om overal op te bijten en niet goed kan slapen waardoor je baby vaker gaat huilen en lichtjes geïrriteerd is, diarree heeft en oorpijn.

Wat kan je doen als je merkt dat je baby pijn ondervindt?

Sommige baby’s ondergaan dit proces van tandengroei met veel pijn, terwijl anderen er nauwelijks last van hebben. Als je merkt dat je baby pijn heeft bestaan er verschillende oplossingen die de pijn kunnen verzachten. Zo is er een bijtring op de markt die het tandvlees iets minder pijnlijk maakt en een tandengel die het tandvlees lichtjes verdoofd. Goedkopere alternatieven zijn het laten bijten op een koud, nat doekje of het laten drinken van gekoeld water, wat ook zal helpen om het tandvlees minder pijnlijk en gevoelig te maken. Als deze middeltjes niet helpen zijn er pijnstillers speciaal voor kleine kinderen, aangepast aan hun lage gewicht. 

Lees meer over: baby , eerste tandjes , pijn , tanden , tandjes , tandvlees