Baarmoederhalskanker, na de behandeling

De behandeling van de kanker vergt veel van het lichaam van de vrouw. Ook mentaal is het erg zwaar. Radiotherapie en chemotherapie, die ingezet worden als er uitzaaiingen zijn naar de lymfeklieren, maken het hele proces nog zwaarder. Het herstel van de ingrepen kan maandenlang duren. Daarbij kan een operatie ook een heleboel complicaties met zich meebrengen.

Onvruchtbaarheid na baarmoederhalskanker

Ten gevolge van de behandeling van baarmoederhalskanker kunnen vrouwen onvruchtbaar worden. Vrouwen bij wie de baarmoeder is verwijderd, kunnen zeker geen kinderen meer krijgen. Ook vrouwen bij wie de baarmoeder bestraald werd, worden vaak onvruchtbaar. Voor vrouwen met een kinderwens is dit vaak een grote klap.

Vervroegde overgang na baarmoederhalskanker

Als de baarmoeder verwijderd wordt (hysterectomie) komen vrouwen vaak vervroegd in de overgang. Daarbij wordt vaak ook de productie van bepaalde hormonen beëindigd. Net als bij de natuurlijke menopauze, kan deze vervroegde overgang gepaard gaan met klachten als opvliegers, het afwisselend warm en koud hebben, enz.

Urineverlies

Tijdens de operatie worden er wel eens kleine zenuwen van de blaas beschadigd, waardoor deze vergeten een signaal te geven wanneer je moet plassen. De patiënt kan in de maanden na de operatie dan moeite hebben met het controleren van hun urine. Na enkele maanden lukt dit meestal wel weer.