Zonnepanelen op plat dak

Doorgaans wordt ervan uitgegaan dat zonnepanelen een hoger rendement halen wanneer ze op hellende daken geïnstalleerd worden. Toen de ontwikkeling van zonnepanelen nog in een beginstadium zat, klopte dat ook: de panelen dienen in een hellingshoek van circa 35 graden geplaatst te worden om een optimale opbrengst te verkrijgen. Tegenwoordig ligt dit anders. Ook mensen die een huis met een plat dak bezitten, kunnen zonnepanelen laten plaatsen.

De nadelen van platte daken

Een nadeel van zonnepanelen op platte daken, is het feit dat de windgevoeligheid hier hoger ligt. De installatie moet dus voldoende degelijk en stabiel zijn. Meestal wordt dit verkregen door het gebruik van ballast. Let op: dat kan tot honderd kilogram per vierkante meter gaan, wat betekent dat het dak zwaar belast wordt. Je kan dus best vooraf het dak laten controleren op haar stabiliteit.

De voordelen van platte daken

Het grootste voordeel is echter dat de hellingshoek en de bepaald kunnen worden zonoriëntatie door het gebruik van metalen of kunststoffen consoles, en niet afhankelijk zijn van de hoek en oriëntatie van het dak zelf. Die hellingshoek is niet enkel van belang voor het hogere rendement: op die manier worden ze bij regen schoongespoeld en blijft vuil of sneeuw niet liggen. 

Daarbij kunnen er- afhankelijk van de grootte van het dak- meerdere rijen zonnepanelen achter elkaar geplaatst worden, uiteraard met voldoende afstand tussen twee rijen om schaduwen te vermijden.

Op die manier heb je vaak een hoger rendement van zonnepanelen op platte daken dan op hellende daken. 

Een bijkomend, esthetisch  voordeel platte daken voor de installatie van zonnepanelen, is de relatieve onzichtbaarheid van de panelen.

De installatie

Je kan de zonnepanelen zelf installeren, maar het is toch aan te raden om de installatie door een gespecialiseerd bedrijf te laten gebeuren. Niet alleen weten zij precies welk materiaal nodig is, maar door hun ervaring in de sector wordt de kans op een foute berekening van de richting en hellingsgraad aanzienlijk verkleind.