Zone-dieet

Het Zone-dieet is gebaseerd op het principe dat je best maar twee soorten voedsel gebruikt: proteïnen en natuurlijke koolhydraten . Die natuurlijke koolhydraten zitten vooral in fruit, groente en ander vezelrijk voedsel.

Het zone-dieet werd ontwikkeld door biochemicus Barry Sears. Die ziet voedsel als een ‘medicijn voor het lichaam’. Voedsel dient dus niet voor je plezier of om je honger te stillen.

40-30-30

De verhouding tussen de hoeveelheid koolhydraten, proteïne en vet moet 40-30-30 zijn. Zo ga je minder brood, aardappels en pasta consumeren en meer groenten en fruit. Brood, aardappels en pasta mogen slechts een kwart van alle koolhydraten innemen. De proteïnen haal je vooral uit magere eiwitproducten, zoals kippenvlees, vis, magere biefstuk, kalfsvlees, eiwit, magere kazen en tofu.  Het dieet raadt ook aan supplementen met omega 3-visolie in te nemen.

In het dieet ligt de nadruk dus op voedsel met een lage glycemische index, die je bloedsuikerspiegel in evenwicht houden. Voedsel met een hoge glycemische index zorgt er juist voor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Je lichaam zal zo geen extra vet opslaan.

Het Zone-dieet raadt vijf maaltijden per dag aan, drie gewone maaltijden en 2 tussendoortjes. De porties worden wel aangepast.

Lichaamsbeweging

Ook lichaamsbeweging neemt een belangrijke plaats in in het Zone-dieet. Sears  stelt dat je iedere dag twee soorten beweging zou moeten doen: aërobe beweging, gericht op spiergroepen, en anaërobe beweging, gericht op uithoudingsvermogen.

 ‘The zone’

‘The zone’ is eigenlijk de balans die je bereikt als je je houdt aan de 40-30-30-verhouding. Als je ‘the zone’ bereikt, voel je je fit en vol energie.

Gevolgen

Wie het dieet volgt, zou uiteindelijk een erg goed metabolisme moeten hebben. In de eerste weken val je zo’n 1, kilo af. Later wordt dat 0,5 tot 1 kilo per week. Door het Zone-dieet te volgen zou je ook je risico op diabetes, depressie en hart- en vaatziekten verkleinen.