Ziekte van Parkinson

De Ziekte van Parkinson is een progressieve en degeneratieve hersenziekte, die ongeneesbaar is. Patiënten hebben moeilijkheden met het bewegen van hun armen en benen en beginnen te trillen. Ze worden geleidelijk aan minder mobiel.

Symptomen ziekte van Parkinson

De symptomen komen geleidelijk aan naar boven. We kunnen vijf fasen in de ziekte onderscheiden. In de eerste fasen is er nog sprake van lichte verschijnselen, maar die zullen geleidelijk aan erger worden en ertoe leiden dat de patiënt uiteindelijk aan zijn bed of rolstoel gebonden is.

Complicaties

De ziekte kan verschillende complicaties tot gevolg hebben. Zo onder meer slaapproblemen, slikproblemen, moeilijkheden met kauwen en slikken, urineproblemen, constipatie, verlies van libido en depressie.

Oorzaak ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt doordat bepaalde hersencellen te weinig dopamine produceren. Die stof geeft in de hersenen informatie door van de ene cel naar de andere en zorgt ervoor dat je normaal kunt bewegen. De precieze oorzaak hiervoor is nog steeds onbekend.

Behandeling

De ziekte van Parkinson is ongeneesbaar. De behandeling zal dus voornamelijk bestaan uit de bestrijding van de symptomen. Het meest gebruikte en ook meest doeltreffende medicijn is Levodopa. Dat wordt na inname in de hersenen omgezet in dopamine. Dit medicijn wordt vaak gecombineerd met andere geneesmiddelen.

Andere medicijnen die vaak ingezet worden zijn de zogenaamde dopamine-antagonisten. Die medicijnen zorgen ervoor dat de neuronen in de hersenen zich gedragen alsof er dopamine aanwezig is. Patiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte moeten vaak een hersenoperatie ondergaan.

De behandeling kan aangevuld worden met fysiotherapie (m de stijfheid van de spieren tegen te werken), logopedie (om de problemen met spraak, taal, eten en drinken in te perken) en ergotherapie (om de dagelijkse problemen aan te pakken).

Voorkomen

De ziekte van Parkinson is niet te voorkomen.