Zelf tandpijn behandelen

Tandpijn kan enorm onaangenaam zijn aangezien het vaak onmogelijk is nog te eten of zelfs na te denken.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om de pijn te verlichten in afwachting van een afspraak bij de tandarts. Hieronder vind je een aantal manieren en producten die kunnen helpen om de pijn draaglijker te maken.

Pijnstillers

Pijnstillers nemen doorgaans de grootste pijn weg. Lees altijd goed de bijsluiter en volg de instructies nauwgezet. Ibuprofen is in het geval van tandpijn meestal een goede pijnstiller.

Vermijd aspirines bij kinderen jonger dan 16 jaar.

Ijs

Door ijs te plaatsen tegen de kaak waarachter de pijnlijke tand zit, kan de pijn (tijdelijk) verlicht worden. Maak het icepack schoon alvorens het tegen de kaak te plaatsen. Hierdoor vermijd je dat het icepack tegen je wang vastvriest.

Reinigen

Vaak kan je door middel van een simpele poetsbeurt heel veel problemen vermijden maar ook verhelpen. Tandpijn kan veroorzaakt worden door etensresten die vast komen te zitten tussen de tanden en daardoor het tandvlees irriteren. Poets je tanden grondig en flos eventueel om alle etensresten in je mond te verwijderen.

Extremen

Vermijd extreem warme of koude stimuli. In het geval van tandpijn zijn de tanden vaak gevoeliger aan deze stimuli en kan bijvoorbeeld een warme kop koffie de pijn (tijdelijk) doen toenemen.

Rusten

Vaak is er niet meer nodig dan de tand in kwestie gewoon met rust te laten. Door dit te doen kan je de tand al niet verder beschadigen, maar versnel je tevens het helingsproces.

Lees meer over: icepack , ijs , pijn , pijnstillers , rusten , tand , tanden , tandpijn