Welke lampen plaats je in de tuin?

Voor je tuinverlichting kan je kiezen uit verschillende soorten lampen die geschikt zijn voor specifieke toepassingen. Vooral spaarlampen, ledlampen en halogeenlampen zijn populair. Gloeilampen zijn in onbruik geraakt omdat ze veel energie verbruiken.

Spaarlampen

De zuinige spaarlampen zijn de populairste optie voor tuinverlichting. De moderne modellen overtreffen hun voorgangers: tegenwoordig hebben spaarlampen slechts luttele seconden nodig om hun volledige lichtsterkte te bereiken en verspreiden ze een sfeervol warm licht.

Halogeenlampen

Halogeenlampen zijn bijzonder geschikt voor de zogenaamde schrikverlichting, waarbij een set tuinlampen onmiddellijk een sterk licht verspreidt wanneer je het systeem inschakelt. Op deze manier kan je ongewenste bezoekers laten schrikken.

Ook op plaatsen waar kinderen of huisdieren rondlopen, zijn halogeenlampen een goede keuze. Deze lampen zijn verkrijgbaar op laagspanning, wat veiliger is dan netspanning.

Gebruik geen halogeenlampen voor grondspots op plaatsen waar je op blote voeten passeert, zoals het terras en de rand van het zwembad. Deze lampen kunnen namelijk onaangenaam warm worden.

Ledlampen

Ledlampen verspreiden een zwakker licht, maar hebben wel een aantal voordelen die interessant zijn voor tuinverlichting:

  • Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en zijn daarom bijzonder geschikt voor sfeerverlichting.
  • Ze gaan lang mee.
  • Ze zijn niet zo zuinig als spaarlampen, maar het energieverbruik blijft wel binnen de perken.
  • Ze worden niet warm, waardoor je je niet kan verbranden als je per ongeluk langs de lamp schuurt.

Solarverlichting vormt een bijzondere categorie binnen de ledlampen. Dit systeem vangt overdag zonne-energie op in een batterij en gebruikt deze energie ’s nachts om één of meerdere ledlampen te laten werken. Deze lampjes zijn buitengewoon handig omdat ze geen kabels nodig hebben en daarom makkelijk verplaatsbaar zijn.