Wat eten tijdens Montignac?

De methode Montignac is gericht op de juiste combinatie van eiwitten, vetten en koolhydraten. Bepaalde voedingswaren mag je niet tegelijkertijd consumeren, vooral niet als je aan de eerste fase van het dieet bezig bent. Als je slechte vetten met koolhydraten combineert, zul je bijkomen in gewicht.

Koolhydraten en vetten mag je volgens de methode Montignac niet met elkaar combineren. Een boterham met kaas kan dus niet, net zomin als aardappelen, vlees en groenten samen op een bord mogen. Koolhydraten mag je wel eten in combinatie met eiwitten, vetten ook.

Koolhydraatmaaltijden

De koolhydraten die je bij de koolhydraatmaaltijden consumeert mogen een glycemische index van maximum 50 hebben. Bij deze maaltijden mag je geen vet of slechts een heel klein beetje vet verbruiken.

Voorbeeld:

Brood mag je combineren met:

  • Suikerloze jam/confituur (zonder bananen of andere verboden vruchten)
  • Suikerloze appel- of perenstroop
  • Tonijn uit blik (op water)
  • Fruit als aardbeien, frambozen
  • Zuivelproducten (melk, kwark, yoghurt met minder dan 1% vet)
  • Geroosterde groenten (zonder vet)

Vetmaaltijden

Bij deze maaltijden mag je vetten combineren met proteïnen en koolhydraten met een glycemische index van maximum 35. Best kun je kiezen voor onverzadigde vetten, dit zijn meestal plantaardige vetten als olijfolie, en omega 3-vetzuren, die in vette vis zitten.

Tussen de maaltijden

Tussen een koolhydraat- en een vetmaaltijd moet altijd ten minste drie uur zitten. Tussen twee koolhydraatmaaltijden of twee vetmaaltijden na elkaar moet ook ten minste drie uur zitten. Tussen een vet- en een koolhydraatmaaltijd moet tenminste vier uur zitten.