Wanneer wordt een laparoscopie uitgevoerd?

Medische ingrepen aan je buikholte en bekken zijn erg delicaat, omdat de organen die zich in de buikholte bevinden erg goed weggestopt liggen. Vroeger moest men heel de buik van de patiënt opensnijden, om bijvoorbeeld de lever te onderzoeken en te opereren. Tegenwoordig opereert men de ingewanden meestal via laparoscopie of kijkoperatie. Dit is een techniek waarbij een piepklein gaatje in je buikwand gemaakt wordt. Via dat gaatje brengt men dan een instrument in je buikholte (een laparoscoop). Hieronder vertellen we je wat men allemaal met zo’n laparoscoop kan doen. Met andere woorden: wat is het nut van een laparoscopie?

1. Diagnostische laparoscopie

Veel aandoeningen kunnen vastgesteld worden zonder dat men daarbij aan je lichaam hoeft te raken. Een arts weet soms al genoeg wanneer je vertelt aan welke symptomen je lijdt. Ook kan men gemakkelijk ziektes opsporen via moderne technieken zoals röntgenstralen, echografieën en CT-scans. Maar soms volstaan deze middelen niet... Dan is ter plaatse een kijkje nemen de enige manier om te weten te komen waaraan je lijdt.

Via laparoscopie kan men aandoeningen vaststellen zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, onvruchtbaarheid, ontsteking in het kleine bekken en endometriose. Ook kan men via laparoscopie bepaalde vormen van kanker diagnosticeren, die anders moeilijk vast te stellen zijn. Het gaat hier dan vooral om kanker aan de ingewanden, zoals pancreaskanker, leverkanker, galblaaskanker en kanker aan het galkanaal en aan de eierstokken.

2. Therapeutische laparoscopie

Een laparoscopie wordt niet enkel uitgevoerd om te kijken wat er mis is, maar ook om het probleem op te lossen. Via de holte in je buikwand kan men chirurgische instrumenten inbrengen om binnen in je lichaam kleine ingrepen uit te voeren. Het gaat hier in de eerste plaats om het verwijderen van (delen van) zieke of beschadigde organen zoals de galblaas, de appendix en de baarmoeder. Wanneer zich kankercellen ontwikkelen in een orgaan in je buikholte, zoals je lever, prostaat of darmen, kan men dit orgaan wegnemen.

Men kan middels laparoscopie ook operaties uitvoeren om organen te herstellen. Zo kan men een hernia en bloedende maagzweren opereren. Verder wordt de techniek gebruikt om sterilisaties uit te voeren (bij vrouwen). Tot slot wordt laparoscopie geregeld toegepast om buitenbaarmoederlijke zwangerschappen te behandelen.