Waarom is een goede isolatie belangrijk?

Een goede isolatie van je woning is niet alleen een noodzaak voor een gezonde en aangename woonomgeving, maar ook bij wet verplicht. Informeer je voor je aan de isolatiewerken begint over de wettelijke voorwaarden, de keuzemogelijkheden in materialen en systemen en de eventuele premies waar je recht op hebt.

Waarom is isolatie noodzakelijk?

Isolatie voorkomt dat warmte verloren gaat via de vloer, de muren en het dak. Hierdoor kan je de binnentemperatuur van je woning op peil houden met een lager energieverbruik, wat goed is voor het milieu en je bankrekening. Bovendien kan je de isolatiewerken in veel gevallen zelf uitvoeren.

Wat bepaalt de wet?

De wetgeving rond isolatie bepaalt een norm voor het huis in zijn geheel en voor de aparte onderdelen. Informeer steeds naar actuele informatie over de maximale waarden.

Je hele woning mag de maximale K-waarde niet overstijgen.  De K-waarde is een maatstaf voor de isolatiewaarde van een gebouw, waarbij een lagere waarde een groter isolatievermogen inhoudt. 

Let ook op dat je de normen voor de aparte onderdelen respecteert.  De vereisten voor de daken, vloeren en muren zijn geformuleerd in U-waarden. De U-waarde drukt uit hoeveel warmte er verloren gaat per vierkante meter oppervlakte per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten.

Onthoud dat de keuze van de materialen en de zorg waarmee de isolatie uitgevoerd is invloed hebben op het isolatievermogen van je woning. Koudebruggen en luchtlekken zijn nefast voor het effect van de isolatie.

Welke premies bestaan er?

De overheid legt niet alleen voorwaarden op voor isolatie, maar biedt ook hulp in de vorm van premies. Ook op een lager beleidsniveau kan je vaak subsidie bekomen: informeer je over het aanbod van je provincie en gemeente. Bovendien bieden ook de netbeheerders premies aan.

Raadpleeg de informatiekanalen van de overheid en van je provincie, gemeente en netbeheerder voor actuele informatie over het aanbod en de voorwaarden.

Lees meer over: isolatie , isoleren , k-waarde , muren , premies , warmte , woning