Voedselvergiftiging voorkomen

Een voedselvergiftiging is geen pretje. Je kan het beter voorkomen dan genezen. Hieronder volgen een aantal handige tips die je kunnen helpen om een voedselvergiftiging te vermijden.

De makkelijkste manier om een voedselvergiftiging kan voorkomen, is dat je deze vier woorden in je achterhoofd houdt: hygiëne, koken, koelen en kruisbesmetting.

Hygiëne

Met een goede persoonlijke hygiëne en het schoonhouden van je keuken en keukenmateriaal kom je al een heel eind. Was regelmatig je handen, via je handen verspreid je immers de meeste bacteriën. Vergeet ze zeker niet te wassen wanneer je van het toilet komt en voor je gaat koken of eten.

Wanneer je ziek bent en zeker als je moet braken of last hebt van diarree, vermijd dan om voedsel aan te raken. Als je een wonde hebt aan je hand, is het nuttig om deze met een waterproof pleister af te plakken.

Koken

Om een voedselvergiftiging te voorkomen, moet je rauw voedsel zo veel mogelijk vermijden. Zeker als het om vis of vlees gaat. Bepaalde soorten vlees, zoals een steak, mogen vanbinnen rood blijven, zolang de buitenkant maar volledig dichtgeschroeid is. Vooral met warm weer moet je voorzichtig zijn met rauwe vis of rauwe eieren.

Als je een maaltijd opwarmt, zorg dan dat het geheel tot binnenin kokend heet is en warm dezelfde maaltijd nooit meer dan één keer op.

Koelen

Om een voedselvergiftiging te voorkomen, is het belangrijk om te weten op welke temperatuur je iets moet bewaren. Op de verpakking staat meestal duidelijk aangegeven of iets in de koelkast bewaard moet worden of niet. Wanneer je immers voedsel te warm bewaart, kunnen slechte bacteriën zich uitbreiden tot gevaarlijke hoeveelheden.

Kruisbesmetting

Om te voorkomen dat bacteriën van ander voedsel, vuile handen of slecht afgewassen bestek in je maaltijd terechtkomen, zijn hygiëne en het scheiden van verschillende soorten voedsel een must. Het is belangrijk dat je:

  • voor het eten en bereiden van eten en na een bezoek aan het toilet je handen wast.
  • rauw voedsel gescheiden bewaart van de rest van je etenswaar.
  • je voor rauw voedsel en de rest van je maaltijd een andere snijplank gebruikt, ofwel dat je de snijplank tussenin schoonmaakt.
  • bestek schoonmaakt nadat je er rauw voedsel mee aangeraakt hebt.
  • nooit rauw vlees wast. Op die manier kunnen slechte bacteriën door de hele keuken vliegen.