Verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn vetten met een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Verzadigde vetten zouden niet meer dan een derde van de totale consumptie aan vetten mogen vertegenwoordigen.

Verzadigde vetten komen vooral voor in dierlijke producten. Voedsel met een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren:

  • vlees en vleesproducten
  • bak-, braad- en frituurvet
  • kaas, room, slagroom
  • koffiemelk en -poeder
  • chocolade
  • koekjes en gebak
  • chips 
  • … 

Verzadigde vetten komen ook voor in sommige plantaardige oliën: palmolie, kokosolie en cacaoboter.

Kenmerken

Verzadigde vetten zijn bij kamertemperatuur gestold (hard), dit in tegenstelling tot onverzadigde vetten die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn.

Gevolgen

Verzadigde vetten zorgen er in het lichaam voor dat het cholesterolgehalte in het bloed stijgt. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed kan ertoe leiden dat het vet op de wanden van de bloedvaten wordt afgezet en de bloedvaten dichtslibben. Dat kan een hartaanval of herseninfarct veroorzaken.