Traditie van de suikerbonen

Bijna in elke Belgisch gezin wordt een geboorte opgeluisterd door suikerbonen. Toch zijn er niet veel mensen die weten waar deze gewoonte vandaan komt. Tegelijk is de traditie van de suikerbonen niet overal bekend. Weet jij bijvoorbeeld welke rituelen ze hebben in Nederland of Marokko? Lees mee en laat je verbazen.

Verre oorsprong

Bonen staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. De stap naar een geboorte is dus snel gezet. De eerste sporen over het geven van bonen gaat al terug tot de oude romeinen. Zij gaven geen suikerbonen zoals wij die kennen, maar hun geboorte bonen waren wel bedekt met een laagje honing. De traditie zette zich in mindere mate voort in de middeleeuwen en kwam weer volledig aan de oppervlakte in de 19e eeuw. 

Eeuwenoude presentatietip

Tegenwoordig worden de suikerbonen meestal in een doosje gegeven. Dit was niet altijd het geval. Vroeger was een populair gezegde dat een kind “suiker kakt”. Vandaar dat suikerbonen ook andere namen kregen zoals kinderkeuteltjes of kakkebonen.  Vaak werden de bonen dan ook symbolisch gepresenteerd in een propere luier. Als je jouw suikerbonnen op deze traditionele wijze presenteert zal je vast je gasten verbazen. 

Nieuwe trends 

De luier is dan wel in ongebruik geraakt, er zijn wel veel nieuwe trends voor suikerbonen gekomen. In plaats van de standaard roze of blauwe kleur, afhankelijk van het geslacht van de baby, zijn suikerbonen tegenwoordig in alle mogelijke vormen, maten, kleuren en geuren te krijgen. Je kan er in bepaalde winkels zelfs een gepersonaliseerde tekst op laten zetten.

Ondertussen in het buitenland

Maar lang niet alle landen doen mee aan de suikerbonentraditie. In Nederland gaan ze voor een andere zoetigheid, met name ‘beschuit met muisjes’. Dat zijn anijszaadjes met een laagje glazuur. In Marokkaanse gezinnen wordt dan weer voor wat hartigers gekozen. Zeven dagen na de geboorte wordt een schaap, geit, koe of kameel geslacht en verdeeld in drie stukken. Deze worden dan verdeeld onder de familie, vrienden en kennissen.

Lees meer over: doopsuiker , geboorte , suikerbonen , traditie