Tofu

Tofu is een eiwitrijke vleesvervanger die vervaardigd wordt uit sojanonen. In Azië wordt tofu al eeuwenlang gebruikt als eiwitbron ter vervanging van vlees. Landen waar het oorspronkelijk vandaan komt zijn China en Indonesië, waar het tahoe genoemd wordt.

Bereiding

De productie van tofu lijkt heel erg op die van kaas, vandaar dat tofu ook wel de naam sojakaas krijgt. De sojabonen worden eerst gewassen en gekweekt. Vervolgens worden de bonen tot het kookpunt verhit. Dat mengsel wordt vervolgens fijngemalen en gezeefd.

Smaak

Tofu is neutraal van smaak. Met andere woorden, het heeft niet veel smaak. Je moet het op smaak brengen met behulp van kruiden, specerijen, sausen en marinades.

Koken

Je kunt tofu bakken, frituren, verwerken in sauzen, pasta’s of salades en laten weken in een marinade. In de Aziatische keuken bestaan er zeer veel mogelijkheden om tofu te verwerken.

Soorten

Er bestaan verschillende soorten tofu. Een eerste onderscheid kunnen we maken tussen tofu met een harde en tofu met een zachte structuur.

Voordelen

  • Tofu is rijk aan voedingsstoffen. Tofu is een eiwitrijk product dat mineralen als kalium, calcium, fosfor, magnesium, zink, ijzer en natrium bevat, maar ook vitaminen als B1, B2 en B3 en alle essentiële aminozuren. Tofu bevat niet veel vet (8 à 10% onverzadigd vet) en is caloriearm. Het is dus een erg gezonde vleesvervanger.
  • Tofu is gemakkelijk verteerbaar. 
  • Tofu bevat geen cholesterol.