Tenniselleboog

Een tenniselleboog is een ontsteking van de pees aan de buitenzijde van de elleboog, de plaats waar de voorarmspieren aan de elleboogknobbel vastzitten.

Symptomen tenniselleboog

Een van de eerste kenmerken is een vage pijn in de elleboog. Veel patiënten negeren die pijn en blijven bijvoorbeeld hun arm overbelasten, waardoor de peesontsteking niet volledig zal genezen. Na verloop van tijd zal de pijn erger worden, vooral bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen, zoals een sleutel omdraaien in het slot, een handdruk geven…. Maar de patiënt zal ook pijn ervaren op momenten dat hij zijn arm niet gebruikt, bijvoorbeeld ’s nachts.

Oorzaken tenniselleboog

Een tenniselleboog wordt veroorzaakt door overbelasting. Die overbelasting is het gevolg van veelvuldige herhaling van eenzelfde beweging. Het gaat om een grijpbeweging van de hand die gepaard gaat met een draaiing van de onderarm. De blessure komt vaak voor bij tennisspelers omdat zij vaak deze beweging maken.

Behandeling

De patiënt moet in eerste instantie de getroffen arm voldoende rust gunnen, zodat de spieren de kans krijgen om te herstellen. Soms kan een steunverband daarbij een hulp zijn. Ijs kan de pijn verlichten en de ontsteking verminderen. Leg een paar keer per dag  een ijszak op de pijnlijke plek. Kinesitherapie kan de doorbloeding van de pees verbeteren en ervoor zorgen dat de onderarmen terug goed functioneren. Als niets helpt, kan een inspuiting met cortisone soms noodzakelijk zijn.