Syndroom van Gilbert

Het Syndroom van Gilbert is een chronische, maar vrij onschuldige erfelijke aandoening waarbij de lever er niet meer in slaagt bilirubine, de afvalstof van rode bloedlichaampjes, goed om te zetten.

Symptomen syndroom van Gilbert

De meeste patiënten met het Syndroom van Gilbert hebben geen klachten. Het symptoom dat het vaakst voorkomt, is een lichte vorm van geelzucht, een gele verkleuring van de huid of het oogwit. Andere verschijnselen kunnen bestaan uit vermoeidheid en een lichte pijn in de buik.

Oorzaak syndroom van Gilbert

Bij het syndroom van Gilbert is door een erfelijke afwijking het enzym glucuronosyltransferase minder actief in de lever. Daardoor wordt de bilirubine niet helemaal onschadelijk gemaakt en kan het lichaam deze niet uitscheiden. Zo verhoogt de dosis in het bloed. Het syndroom van Gilbert kun je overerven van zowel je vader of je moeder.

Behandeling syndroom van Gilbert

Omdat de aandoening onschuldig is, is een behandeling doorgaans niet nodig. Ook de geelzucht die soms bij de ziekte van Gilbert opduikt, is onschadelijk, en heeft meestal geen behandeling nodig. Mocht je geelzucht erger worden, dan kan je best contact opnemen met de dokter.

Als je je zorgen maakt om de verschijnselen, kan het medicijn fenobarbital de bilirubineconcentratie in het bloed doen dalen. Omwille van de ernstige bijwerkingen, waaronder depressie, wordt dit medicijn in de praktijk zelden voorgeschreven.

Op regelmatige tijdstippen eten en sporten zou wel moeten helpen om de verschijnselen die met het syndroom gepaard gaan te verminderen.

Voorkomen syndroom van Gilbert

Er bestaat geen manier om het syndroom van Gilbert te voorkomen. Het gaat immers om een erfelijke aandoening.