Symptomen verkoudheid

Wat zijn de symptomen van een verkoudheid?

De meeste mensen hebben ooit al een verkoudheid gehad, en zijn dus vertrouwd met de symptomen of kenmerken. De symptomen die het vaakst voorkomen zijn niezen, een lopende neus, een verstopte neus en een zere keel. We zetten de symptomen van een verkoudheid even voor je op een rij.

Lopende neus

Slijm (snot) loopt uit je neus. Dit kan heel irritant zijn, maar is wel ongevaarlijk. Als je sinussen ontstoken of besmet zijn, kan het slijm dik zijn of een geelgroene kleur hebben. Als je erg veel last hebt van snot, kan het tot in je keel lopen (postnasale drip of PND) of leiden tot een hoest die ’s nachts het ergste is. Het overtollige slijm kan ook de buis van Eustachius tussen de neus en het oor verstoppen, wat leidt tot een oorontsteking en pijn.

Verstopte neus

Veel mensen denken dat een verstopte neus het gevolg is van een overvloed aan dik slijm in de neus. Dit klopt niet. Een verstopte neus krijg je wanneer de membranen in de neus opzwellen als gevolg van ontstoken bloedvaten. Een verstopte neus wordt meestal veroorzaakt door een virus en gaat vanzelf weg in minder dan een week.

Niezen

Een nies is een plotse, krachtige en oncontroleerbare uitademing van lucht. Het is het gevolg van een irritatie van de slijmvliezen in de neus of keel.

Hoesten

Hoesten is erg belangrijk om je keel en luchtwegen vrij te houden. Je kan last hebben van een droge hoest of een vette of productieve hoest, waarbij je slijmen ophoest.

Zere keel

Een zere keel is een symptoom dat veel voorkomt bij verkoudheden, meestal in het begin van een verkoudheid. Wanneer de neus of de sinussen geïnfecteerd zijn, kan het snot naar de achterkant van de keel lopen en de keel zo irriteren, vooral ’s nachts. Maar de keel zelf kan ook geïnfecteerd zijn.

Malaise

Malaise slaat op een algemeen gevoel van ziek zijn, vermoeidheid en weinig energie hebben.

Hoofdpijn

Hoofdpijnen komen vaak voor bij een verkoudheid. De verstopping in de neus zet je sinussen onder druk, waardoor je last krijgt van hoofdpijn.

Waterige, geïrriteerde ogen

Je ogen kunnen waterig zijn of je kan het gevoel hebben dat je meer tranen hebt dan anders.

Koorts

Koorts komt zelden voor bij volwassenen, maar iets meer bij kinderen. Als je meer dan 38 graden koorts hebt, is het waarschijnlijk meer dan een verkoudheid en kan je best contact opnemen met een dokter.