Symptomen van tandpijn

De meest voorkomende oorzaak van tandpijn -of pijn in de kaken- is pulpitis oftewel een ontsteking van het tandmerg. De scherpe pijn wordt meestal veroorzaakt door blootstelling aan koude, warme of zoete stimuli.

Wanneer tandpijn onbehandeld blijft, sterft het tandmerg af en infecteert het. Dit kan leiden tot een tandabces.

Tandpijn verergert vaak wanneer we iets warm of koud eten of drinken. De pijn gaat meestal weer liggen wanneer we de warme of koude stimuli wegnemen. Wanneer de tandpijn verergert en de ontsteking zich uitbreidt, wordt soms een kloppend gevoel ervaren. Dit gevoel kan zich verspreiden naar de kaak, de oren of zelfs het hoofd.

Andere symptomen die kunnen wijzen op tandpijn zijn:

  • een zwelling rond de tand in kwestie
  • een zwelling van de kaak
  • een bloedende tand of tandvlees
  • een gevoelige tand of tandvlees
  • een extra pijn wanneer de tand ingedrukt wordt

Wanneer je geen van bovenstaande symptomen ervaart maar wel last hebt van tandpijn, is de kans groot dat de pijn niet in één van je tanden schuilt. Vaak gaat het dan om een sinusinfectie of een infectie in één van de oren of de keel.

Indien je je mond niet helemaal kunt openen, dan ligt de oorzaak vaak bij het gewricht dat de kaak aan de schedel koppelt.

Het gebeurt daarnaast ook dat pijn in de borststreek zich via de zenuwen verspreidt en daardoor voelbaar is in één van de kaken. 

Lees meer over: kaak , kaken , ontsteking , pijn , tand , tanden , tandmerg , tandpijn , tandvlees , zwelling