Symptomen van kanker

Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten kankers, die ieder hun eigen symptomen hebben. Elke kanker heeft een ander effect op het lichaam.

Kanker kan bijna alle symptomen veroorzaken, afhankelijk van waar de kanker voorkomt, hoe groot het is en hoe ver het zich heeft uitgezaaid en andere organen en weefsels aantast. Als de kanker groeit, begint hij tegen de nabij gelegen organen, bloedvaten en zenuwen te duwen. Deze druk is verantwoordelijk voor bepaalde kankersymptomen. Als de kanker zich in een kritiek gebied bevindt, zoals bepaalde delen van het brein, kan zelfs een kleine tumor al leiden tot symptomen. Maar soms ontstaat kanker op een plaats waar je geen symptomen ervaart tot hij al ver uitgezaaid is.

Veel kankers hebben wel een aantal symptomen gemeenschappelijk:

Onverklaarbaar gewichtsverlies

De meeste mensen met kanker zullen op een gegeven moment gewicht verliezen. Een gewichtsverlies van meer dan 5 kilo zonder aanleiding, zou een eerste symptoom van kanker kunnen zijn. Gewichtverlies komt meestal voor bij pancreas-, maag-, slokdarm- of longkanker.

Koorts

Koorts is heel normaal bij kanker, maar komt meestal voor nadat de kanker zich al uitgezaaid heeft. Bijna alle patiënten met kanker zullen op een gegeven moment koorts krijgen, zeker als de kanker (of de behandeling ervan) het immuunsysteem aantast. Daardoor kan het voor het lichaam moeilijker worden ontstekingen te bestrijden. Soms is koorts ook een vroeg symptoom van kanker. Dit komt vooral voor bij bloedkankers als leukemie of maligne lymfoom.

Vermoeidheid

Patiënten met kanker hebben last van een extreme vermoeidheid die niet beter wordt door te rusten. Vermoeidheid kan erop wijzen dat de kanker aan het groeien is. Dit symptoom kan vroeg naar voren treden, bijvoorbeeld bij kankers als leukemie, of als de kanker bloedverlies veroorzaakt, bijvoorbeeld bij maag- en darmkankers.

Pijn

Pijn kan een vroeg symptoom zijn bij sommige kankers als botkanker of teelbalkanker. Hoofdpijn die niet weggaat en niet op medicatie reageert kan een symptoom zijn van een hersentumor. Rugpijn kan een symptoom zijn van darm-,  endeldarm- of eierstokkanker. Vaak is pijn een symptoom van kanker die zich reeds uitgezaaid heeft.

Veranderingen in de huid

Bij huidkanker treden er natuurlijk veranderingen in de huid op, maar ook sommige andere kankers kunnen leiden tot veranderingen in de huid:

  • Donkerder ogende huid (hyperpigmentatie)
  • Gelige huid en ogen (geelzucht)
  • Rode huid (erytheem)
  • Jeuk
  • Buitensporige haargroei
Lees meer over: huid , kanker , kankers , koorts , leukemie , maag , pijn , vermoeidheid