Symptomen nierfalen

De nieren regelen enkele essentiële functies in ons lichaam. Een verminderde werking van de nieren kan leiden tot een fatale afloop. Het is dus belangrijk te weten of je nieren nog goede werken. En laat dat nu net de moeilijkheid zijn. In de vroege periode van nierinsufficiëntie, zijn de effecten niet merkbaar. De symptomen worden slechts zichtbaar wanneer de beschadiging van de nieren al ver gevorderd is.

Enkele belangrijke symptomen

Wanneer nierfalen verder evolueert, zal je gevolgen ondervinden van de verminderde nierfuncties. De nefronen zijn niet meer werkzaam. Eerst nemen andere nefronen hun functies over. Maar wanneer na een tijdje steeds meer nefronen uitvallen, kunnen de nieren hun functies niet meer goed uitvoeren. De belangrijkste consequenties zijn de volgende:

De nieren zorgen ervoor dat je overtollig vloeistof kwijt geraakt. Wanneer één of beide nieren falen, zal de vloeistof in je lichaam zich beginnen opstapelen. Meestal gebeurt dit in de benen en wordt een zwelling zichtbaar.

Als de nieren niet werken, worden er geen rode bloedcellen aangemaakt. Daardoor ontstaat er bloedarmoede en dat maakt je erg moe en zwak.

Je eetlust kan sterk verminderen en je kan gewicht verliezen. Sommige mensen hebben een vreemde smaak in de mond, anderen voelen zich misselijk en moeten overgeven.

Wat kan je doen wanneer de symptomen zichtbaar worden?

Vanzelfsprekend is het belangrijk een arts te raadplegen. Zo kan de patiënt geholpen worden door professionele hulp. Je kan praten met de dokter over specifieke behandelingen. Sommige oorzaken van nierfalen hebben hele specifieke behandelingen, samengaand met hun eigen risico’s. Maar je kunt ook zelf helpen wanneer nierfalen optreedt:

Veranderingen in het voedingspatroon kunnen het algemeen welzijn van de patiënt helpen. Het is daarbij belangrijk om eiwit, vocht, natrium, kalium en fosfaat te vermijden. Zo kunnen de complicaties en de verslechterde nierfunctie worden teruggedrongen.

Daarnaast is het goed om je bloeddruk en je suikerspiegel te controleren. Dit laatste is belangrijk voor patiënten met diabetes. Zo zorg je ervoor dat het nierfalen niet erger wordt.

Verzorg je zelf goed als je lijdt aan nierfalen, want nierfalen is een progressieve ziekte. Bij veel mensen wordt de toestand van hun nieren erger en erger. Want als je in de fase van chronisch nierfalen verzeild raakt, is er geen weg meer terug…