Symptomen clusterhoofdpijn

De patiënt voelt de hoofdpijn aan één kant van zijn hoofd. Een van de kenmerken is dat de hoofdpijn extreem hevig en pijnlijk is. Hij komt voor in aanvallen, die ‘clusters’ genoemd worden. Vaak krijgt de patiënt ook een verkleinde pupil en wordt zijn gezicht rood. De pijn wordt na 5 à 10 minuten sterker en kan een halfuur tot een uur, maximum drie uur duren. Als de patiënt gaat liggen, wordt zijn pijn erger. De pijnaanvallen komen het vaakst voor tijdens de REM- of diepe slaap.

Clusterhoofdpijn manifesteert zich altijd plots, zonder dat er voorafgaande symptomen zijn. De patiënt wordt in 50% van de gevallen ongeveer twee uur na het inslapen gewekt door pijn. De pijn begint als een lichte pijn rond één oog.

Als je clusterhoofdpijn hebt, ben je eerder rusteloos en actief, soms zelfs agressief, dit in tegenstelling tot een migraineaanval. Mensen met clusterhoofdpijn kunnen amper stilzitten.

De hoofdpijn komt gedurende bepaalde periodes veel voor. Die periodes duren doorgaans 2 tot 12 weken, maar kunnen in extreme gevallen jaren duren. In dat laatste geval spreken we van chronische clusterhoofdpijn.

Lees meer over: clusterhoofdpijn , hoofdpijn , pijn , slaap