Subsidies voor zonnepanelen

Zonnepanelen zorgen ervoor dat we naast licht en warmte ook elektriciteit uit de zon kunnen putten. Aangezien de laatste jaren sterk de nadruk op groene energie wordt gelegd, is het weinig verwonderlijk dat de installatie van zonnepanelen in veel gezinnen of bedrijven overwogen worden. De prijs houdt velen echter tegen, want die kan hoog oplopen. Om deze te verlichten, worden in Vlaanderen op verschillende manieren subsidies aangeboden.

Groenestroomcertificaat

De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) kent groenestroomcertificaten toe voor het opwekken van groene stroom. Dit zijn waardepapieren die kunnen omgeruild worden bij de netbeheerder tegen een vaste prijs. Per 1000 kWh krijg je als eigenaar een groenestroomcertificaat en dit gedurende 20 jaar na de installatie. Elk certificaat levert je 350€ op indien de zonnepanelen in 2010 geplaatst werden en 330€ indien de installatie in 2011 gebeurde.

Belastingvoordeel

De federale overheid kent voor de installatie van zonnepanelen een belastingvermindering toe ter waarde van 40% van de totale factuur, met in 2011 als maximumbedrag 3680 euro. In 2010 was dit slechts 3600 euro.

Premies van provincies of gemeenten

Een aantal gemeenten en provincies geven premies voor de installatie van zonnepanelen.

Groene lening

Wanneer particulieren investeringen doen met als doel groen energiegebruik, kunnen zij hiervoor een groene lening afsluiten. De federale overheid geeft een korting op de interestvoet van 1,5%. Op de overige interesten geniet u ook nog eens van een belastingvermindering ter waarde van 40%. Groene leningen kunnen nog afgesloten worden tot en met 31 december 2011.